Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru AFP că producția a fost oprită în fabrica care produce ciocolată lichidă în loturi angro pentru 73 de clienți.
Nu s-a raportat până acum niciun consumator de ciocolată infectat cu salmonela, responsabilă de salmoneloză, o boală care provoacă diaree și febră, dar este periculoasă doar în cazurile cele mai extreme.
„Toate produsele fabricate de la test au fost blocate”, a declarat purtătorul de cuvânt, Korneel Warlop.
„Barry Callebaut contactează în prezent toți clienții care ar fi putut primi produse contaminate. Producția de ciocolată în Wieze rămâne suspendată până la o nouă notificare”.
Majoritatea produselor descoperite a fi contaminate sunt încă pe site, a spus el.
Însă firma și-a contactat toți clienții și le-a cerut să nu trimită niciun produs pe care l-au făcut cu ciocolată produsă începând cu 25 iunie la aceste fabrici Wieze, care se află în Flandra, la nord-vest de Bruxelles.
"Siguranța alimentelor este de cea mai mare importanță pentru Barry Callebaut și această contaminare este destul de rară. Avem o carte și proceduri bine definite de siguranță alimentară", a spus firma.
Agenția belgiană pentru siguranța alimentelor AFSCA a fost informată, iar un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că a deschis o anchetă.
Fabrica de la Wieze nu produce ciocolate pentru a fi vândută direct consumatorilor, iar firma nu are încă motive să creadă că orice bunuri contaminate au ajuns pe rafturile magazinelor.
Anunțul vine la câteva săptămâni după un caz de ciocolată contaminată cu salmonella în fabrica Ferrero din Arlon din sudul Belgiei care produce ciocolată Kinder.
Autoritățile sanitare belgiene au declarat pe 17 iunie că au dat undă verde pentru a reporni fabrica gigantului italian pentru o perioadă de testare de trei luni.
Grupul elvețian Barry Callebaut furnizează produse din cacao și ciocolată multor companii din industria alimentară, inclusiv unor giganți din industrie precum Hershey, Mondelez, Nestle sau Unilever.
Numărul unu mondial în sector, vânzările sale anuale s-au ridicat la 2,2 milioane de tone în cursul exercițiului financiar 2020-2021.
Pe parcursul anului financiar trecut, grupul, care are sediul central în Zurich, a generat un profit net de 384,5 milioane de franci elvețieni (402 milioane de dolari) pentru o cifră de afaceri de 7,2 miliarde de franci.
Grupul are peste 13.000 de angajați și peste 60 de locuri de producție în întreaga lume.