Antena 3 CNN Actualitate ”Salata tradiţională cu icre de crap”, produs românesc recunoscut de Comisia Europeană. Va beneficia de acum de Indicaţie Geografică Protejată

”Salata tradiţională cu icre de crap”, produs românesc recunoscut de Comisia Europeană. Va beneficia de acum de Indicaţie Geografică Protejată

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 21:35 29 Sep 2021 Modificat la 21:39 29 Sep 2021

„Salata tradiţională cu icre de crap” va beneficia de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

„Indicațiile geografice vă protejează produsele împotriva utilizării neadecvate sau a imitării denumirii înregistrate și le oferă o garanție clienților în legătură cu originea reală a produsului. Aceste norme vă garantează că dumneavoastră și toți producătorii dintr-o anumită zonă geografică aveți drepturi colective asupra produsului, atâta timp cât îndepliniți anumite cerințe.”, precizează autoritățile europene.

„Salata tradiţională cu icre de crap” este un produs obţinut pe baza icrelor de crap sărate, ulei de floarea soarelui, apă minerală şi suc de lămâie, spune Comisia Europeană. Produsul este disponibil în două variante: cu sau fără ceapă.

România avea anterior opt produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, dintre care şapte cu Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea. Telemeaua de Ibăneşti a fost înscrisă în sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

Alte două produse românești ar putea intra în sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată, Telemeaua de Sibiu şi Plăcinta dobrogeană, dacă dosarele depuse la Comisia Europeană vor fi acceptate.

Mai multe produse românești au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european: Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti
 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole