Antena 3 CNN Economic Salariul minim european, din 2024 şi în România. Câţi bani vor câştiga în plus milioane de români

Salariul minim european, din 2024 şi în România. Câţi bani vor câştiga în plus milioane de români

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 00:00 12 Mar 2023 Modificat la 00:00 12 Mar 2023

Consiliul Economic Social (CES) recomandă Guvernului să înceapă discuţiile şi să negocieze cu partenerii sociali implementarea directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Informaţia apare în raportul "Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică", prezentat recent.

Conform sursei citate, la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2022, prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021, la valoarea de 2.550 lei, s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare: rata inflaţiei de 5% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor Eurostat, creşterea câştigului mediu brut, o parte din creşterea economică prognozată 2021/2020.

Astfel, valoarea coşului de consum în lei pentru un trai minim decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 8.659 lei pe lună, conform calculelor FES/Syndex. 

În ceea ce priveşte structura cheltuielilor, din această sumă alimentaţia reprezintă 1.898 lei, îmbrăcăminte şi încălţăminte (853 lei), locuinţa (2.273 lei), dotarea locuinţei (246 lei), cheltuieli cu locuinţa (739 lei), produse de uz casnic şi igienă personală (274 lei), servicii (563 lei), educaţie şi cultură (641 lei), îngrijirea sănătăţii (132 lei), recreere şi vacanţă (253 lei), fondul de economii al familiei (787 lei).

Reprezentanţii CES recomandă Guvernului implementarea noii directive a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, prin care se propune promovarea creşterii gradului de adecvare al salariilor minime stabilite prin lege, contribuind astfel la realizarea unor condiţii decente de muncă şi de trai pentru angajaţii europeni şi prin care se stabileşte un cadru de referinţă pentru gradul de adecvare al salariilor minime legale. 

Totodată, se îmbunătăţeşte accesul efectiv la protecţia salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim în temeiul legislaţiei naţionale.

O altă recomandare adresată Guvernului se referă la asigurarea spaţiului şi cadrului de negociere colectivă pentru partenerii sociali aşa cum este stabilit în noua Legea a Dialogului Social. 

"Această recomandare este pentru a întări rolul negocierilor sectoriale, care pot include şi politica salarială", se menţionează în raport.

Conform documentului, experţii externi ai studiului şi CES au constatat că valoarea salariului minim rămâne un subiect de negociere colectivă şi decizie politică pentru corelarea salariului minim cu coşul minim pentru un trai decent deoarece nu poate exista o formulă predefinită de stabilire a salariului minim, sau cel puţin nu una care să poată fi stabilită doar prin expertiză şi dacă se are în vedere o creştere a salariului minim pe termen lung pentru corelarea acestuia cu coşul minim, anumite elemente procedurale ar trebui agreate între guvern, sindicate şi patronate.

Pe de altă parte, reprezentanţii CES recomandă Guvernului României şi partenerilor sociali agrearea unui cadru de negociere a salariului minim care să conţină atât o componentă de analiză a datelor, cât şi una de negociere între partenerii sociali pe baza acestor date. 

Totodată, CES recomandă Guvernului ca discuţiile în acest cadru să înceapă cu minimum 6 luni înainte de finalul anului pentru ca decizia să poată fi comunicată companiilor cu minimum 3 luni înainte de intrarea ei în vigoare.

"Experţii externi ai studiului şi CES au constatat că în varianta finală a Legii nr 174/2020 sunt informaţii ce lipsesc şi care trebuie completate.

În consecinţă, CES recomandă modificarea Legii nr 174/2020 pentru a putea deveni funcţională prin completarea capitolelor: (2) Îmbrăcăminte şi încălţăminte, (4) Dotarea locuinţei, (8) Educaţie şi cultură. 

Conform experţilor externi, textul legii ar trebui să includă o evaluare iniţială a valorii coşului de consum pentru un trai decent realizată de Institutului Naţional de Statistică, în baza structurii, conţinutului şi argumentelor din studiul iniţial de fundamentare (...)", se menţionează în raport, potrivit agerpres.ro.

Salariul minim european - ce înseamnă şi de când se aplică în România

"Salariul minim european se va aplica, în doi ani de zile şi în România, în caz contrar riscând sancţiuni UE", spunea europarlamentarul Gheorghe Falcă, în iunie 2022, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

Concret, acest lucru înseamnă salariu minim naţional calculat pe legislaţia salariului minim european, adică o "demnitate" pentru angajat, a mai spus Falcă.

"În România, în doi ani de zile vom avea salariu minim european, adică salariu minim naţional calculat pe legislaţia salariului minim european", explica la acea vreme europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Milioane de români ar putea primi bani în plus la salariu, după introducerea salariului minim european

În toamna anului trecut, Dragoş Pîslaru, eurodeputat REPER, susţinea că directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România.

"Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. 

Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta.

E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. 

Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte", declara în septembrie Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

"Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. 

Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face", susţine Dragoş Pîslaru.

Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puţin peste 2.000 de lei net. 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole