Antena 3 CNN Conținut plătit Salariul minim crește de la 1 iunie. Cu cât rămâne net un angajat în România

Salariul minim crește de la 1 iunie. Cu cât rămâne net un angajat în România

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 15:41 13 Mai 2024 Modificat la 15:41 13 Mai 2024

În acest sens, de la 1 iulie 2024, salariul minim brut va crește la 3700 lei, după ce la 1 octombrie 2023 a crescut la 3300. Aceasta creștere de peste 12% ar trebui să îmbunătățească și condițiile de trai a celor peste 1.5 milioane de angajați cu salariul minim. Conform BNR, rata anuala a inflației în trimestrul 4 al anului 2023 a fost de 6,6% iar pentru trimestrul 1 al acestui an calculele preliminare indică o rată a inflației de 7.2%.

Cu cât rămâne net un angajat în România?

Cu toate acestea, cu cât rămâne „în mână” un angajat în România? Salariul net este cel care determină volumul și calitatea bunurilor și serviciilor procurate de o persoană, cu un impact direct asupra condițiilor de trai. Câte taxe plătește un angajat în România și cum se calculeaza salariul net?

Dacă e să analizăm cazul unui angajat cu salariul minim pe economie, de la 1 iulie 2024 acesta va avea un salariu brut de 3700 lei.

Din acești 3700 lei, 25%, adică 925 lei vor fi reținuți pentru plata CAS (pensie), 10%, adică 370 lei pentru CASS (sănătate). Dacă se aplică o deducere personala* de 15%, rămâne o bază impozabilă de 1880 lei de unde se plătește și un impozit de 10%.

Astfel, la un calcul de salariu simplu, ne dăm seama că această persoana va rămâne cu un salariu net de 2217 lei, adică mai mult de 40% vor fi plătiți către stat sub forma de taxe și impozite.

Și acesta e un caz „fericit”, pentru că poate să aibă acea deducere personală care îi micșorează baza impozabilă, respectiv este diminuat și impozitul pe venit.

Dacă e să analizăm situația unei persoane care câștigă 6000 lei brut, aceasta rămâne cu 3510 lei, aproape 43% vor fi reținuți pentru plata impozitelor.

*Trebuie precizat faptul că salariații care au persoane în întreținere și venituri salariale brute mai mici de 5.300 de lei pot beneficia de o deducere personală, potrivit legislației fiscale, în cuantum variabil, care să ducă la plata unor dări mai mici la stat și, într-un final, la un salariu net lunar puțin mai mare. Cuantumul deducerii diferă în funcție de persoanele aflate în întreținere, precum și de nivelul exact al venitului.

România are cele mai mari taxe pe salarii mici

Conform unui studiu realizat de către Romanian Business Leaders privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 țări europene, România are printre cele mai mari taxe pe veniturile din salarii.

Astfel, un angajat din România care câștigă 5.000 de lei, va rămâne „în mână” cu 57,2% din salariul său brut, mult sub media europeană de 64,9%.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în România nu există un sistem progresiv de impozitare, unde persoanele cu venituri mici să plătească impozite mai mici, iar odată ce veniturile cresc, să crească progresiv și cotele de impozitare.

Care e problema cu taxele mari pe muncă?

Odată ce veniturile din salarii sunt impozitate cu aproape 43%, acest lucru presupune un efort imens din partea angajatorilor. Pentru ca un angajat să primească un salariu net de 4000 de lei, angajatorul cheltuie 6991 lei. Acest lucru duce inevitabil la următoarele:

  1. Este încurajată munca „la negru”. Odată ce taxele pe muncă sunt atât de mari, firmele, mai ales cele mici, pentru e evita efortul financiar, vor plăti plăti persoane fără să le și angajeze.
  2. Angajați cu salariul minim și cu bani „în plic”. Odată ce impozitele sunt de aproape 43% indiferent de salariu, mulți angajatori vor angaja persoane cu salariul minim pe cartea de muncă, dându-le mai mulți bani neoficial. Acest lucru iscă alte probleme: 2.1. Persoanele care astăzi au venituri suficiente pentru viață decentă dar care sunt angajate pe cartea de muncă doar cu salariul minim pe economie, vor avea pensii mici și o viață grea la pensie.

2.2. Venituri mai mici la bugetul de stat. În România, oficial, sunt peste 1.5 milioane de angajați cu salariul minim, care plătesc contribuții raportate la salariul minim. Real vorbind,  multe dintre aceste persoane sunt doar formal angajate cu salariul minim, dar primesc mai mulți bani neoficial - bani neimpozitați.

  1. Costuri mari pentru business-urile noi. Când îți faci un plan de afaceri și constați că cea mai mare cheltuială pe care o vei avea este cu angajații, iar 43% din cheltuielile cu angajații o reprezintă dările la stat, parcă mai scade din entuziasm.

Concluzii..?

În concluzie, deși salariul minim brut va crește la 3700 lei, venitul minim net va crește de la 2079 la 2217 lei, 138 de lei. Mare parte din creștere va fi „mâncată” de taxe și impozite. Taxele pe salariu în România sunt prea mari, mult peste media europeană. Un angajat din România rămâne cu doar 57% din salariul brut, aspect care are repercusiunile discutate mai sus. O soluție în acest sens ar fi plafonarea contribuțiilor sociale, în paralel cu implementarea unor deduceri mai mari, mai ales pentru salariile mici pentru a echilibra această povară fiscală, mai ales pe umerii persoanelor cu salarii mici.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole