Antena 3 CNN Economic Salariul minim a crescut în România cu 10%! Topul veniturilor minime din toată lumea

Salariul minim a crescut în România cu 10%! Topul veniturilor minime din toată lumea

România nu se află pe locurile fruntașe în ceea ce privește valoarea salariului minim, deși venitul a crescut cu aproximativ 10% față de anul trecut.

de Laura Dinu    |   

Salariul minim în România a crescut cu aproape 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, astfel că țara noastră este pe locul 27 într-un top al creşterilor realizat de Picodi.

Cea mai spectaculoasă majorare a salariului minim din ultimul an a fost în Argentina, unde creșterea a fost de 138%.

Argentina este urmată de Turcia. Sunt însă și țări unde guvernele au decis să înghețe salariul minim: Spania, Malaezia sau Vietnam.

Cât privește coșul minim, același studiu realizat de Picodi arată că acesta ar ajunge undeva la 503 lei pe lună. Este cu 18% mai scump decât la începutul anului trecut. Și pe baza salariilor minime de la nivelul întregii lumi, acești 500 de lei ar reprezenta, în medie, cam un sfert din salariul minim.

Salariul minim în România a crescut cu aproape 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, astfel că țara noastră este pe locul 27 într-un top al creșterilor realizat de Picodi.

Însă nu pentru toate țările cheltuielile sunt egale. În Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă, costul coșului de cumpărături este cam 10% din salariul minim.

Citește și: Angajatorii sunt obligați să crească salariile angajaților plătiți cu salariul minim, de la 1 ianuarie 2024 | Peste 400.000 de români vor primi bani în plus

În România, coșul de supraviețuire reprezintă 24,2% din salariul minim. Ocupăm, astfel, locul 36 din 67.

Totuși, stăm mai bine decât Republica Moldova, Serbia sau Bulgaria.

România pregătește introducerea salariului minim european

Începând din acest an, România își propune să adopte un salariu minim adecvat, aliniindu-se astfel unei directive a Uniunii Europene. Proiectul privind implementarea salariului minim european are ca scop aducerea țării în conformitate cu legislația europeană, oferind mai multe variante de formulă de calcul, conform declarațiilor lui Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

Diferențele semnificative dintre statele membre ale Uniunii Europene cu privire la acoperirea lucrătorilor prin convenții colective și a nivelului salariilor minime au fost un factor determinant în inițierea proiectului. Uniunea Europeană dorește să impună un "salariu minim european", cu toate că acesta nu va avea aceeași valoare în toate țările membre.

Salariul minim european urmează să fie calculat în funcție de veniturile medii din fiecare țară. Este posibil ca acesta să fie stabilit la 50% din salariul mediu național, evaluat la 7.600 de lei în anul 2024.

Această schimbare legislativă reprezintă un pas semnificativ pentru România, care își propune să ofere condiții de muncă echitabile și să se alinieze la standardele europene în materie de salarizare. Implementarea salariului minim european reprezintă un demers care vizează consolidarea drepturilor lucrătorilor și reducerea discrepanțelor salariale între statele membre ale Uniunii Europene.

Etichete: salariu minim
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile