Antena 3 CNN Actualitate Ce salariu are un administrator de bloc în 2024. În câteva luni poate pleca într-o vacanţă exotică all inclusive, într-un resort de lux

Ce salariu are un administrator de bloc în 2024. În câteva luni poate pleca într-o vacanţă exotică all inclusive, într-un resort de lux

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 08:00 21 Feb 2024 Modificat la 08:00 21 Feb 2024

În 2024, unui administrator de bloc îi poate intra în buzunar o sumă destul de frumoasă pentru sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească lunar în calitatea sa de administrator de bloc.

Această sumă este determinată de numeroşi factori, precum numărul de apartamente aflat pe o scară, dar şi de zona în care se află imobilul respectiv.

Totodată, administratorul de bloc din centrul Capitalei va fi întotdeauna remunerat mai bine decât omologul său dintr-un cartier aflat la periferie sau dintr-o altă localitate.

Administratorul de bloc poate fi o persoană fizică autorizată sau o persoană juridică. În conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2018, înainte de a aplicat pentru funcţia de administrator de bloc, persoana în cauză trebuie să obţină un atestat, dar şi un certificat de calificare profesională.

Mai mult decât atât, atestatul are o valabilitate de 4 ani de la data la care acesta a fost emis, însă acesta poate fi reînnoit la nevoie.

Cum se alege administratorul de bloc

Conform art. 63 din legea 196/ 2018, desemnarea administratorului de bloc şi încheierea contractului de administrare se fac de către comitetul executiv reprezentat de către preşedintele asociaţiei de proprietari, în baza mandatului acordat de către adunarea generala. Decizia se comunică apoi tuturor proprietarilor.

Ce atribuţii are un administrator de bloc

Potrivit Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, printre cele mai importante atribuţii ale unui administrator de bloc sunt:

  • Administratorul de bloc administrează imobilul, propune şi supravegheză lucrări având ca scop conservarea şi întreţinerea acestuia;
  • Administratorul de bloc organizează şi conduce contabilitatea în partidă simplă şi activitatea de casierie;
  • Administratorul de bloc propune, cel târziu până la sfârşitul perioadei de recalculare a cheltuielilor, bugete anuale şi prognoze pe termen mediu în care trebuie să includă sumele achitate, lucrările de întreţinere şi lucrările de reabilitare şi îmbunătăţire, sumele necesare din fondurile asociaţiei, alte cheltuieli previzibile şi o estimare generală a cheltuielilor asociaţiei de proprietari;
  • Administratorul de bloc calculează, întocmeşte, supune verificării cenzorilor/comisiei de cenzori, supune aprobării comitetului executiv şi afişează la avizier lista lunară a cheltuielilor de întreţinere, întocmită conform reglementărilor în vigoare, în termen de maximum 5 zile de la primirea ultimei facturi de la furnizorii de servicii;
  • Administratorul de bloc întocmeşte lunar şi depune semestrial la compartimentul specializat în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari pe a cărei rază teritorială se află condominiul situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv;
  • Administratorul de bloc afişează lunar, la avizier, lista de venituri şi cheltuieli ale asociaţiei, care cuprinde inclusiv veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune;
  • Administratorul de bloc asigură, prin controale periodice, respectarea normelor generale de apărare împotriva incendiilor la utilizarea părţilor comune, funcţionalitatea permanentă, la gabaritele proiectate, a căilor de evacuare în caz de incendiu şi a celor de acces, intervenţie şi salvare şi comunică de urgenţă preşedintelui asociaţiei de proprietari/comitetului executiv neregulile identificate;
  • Administratorul de bloc îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite în cadrul adunării generale a asociaţiei de proprietari în conformitate cu legea.

Ce salariu are un administrator de bloc în 2024

Potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care au această calitate de administrator de bloc salariul este negociat în cadrul asociaţiei de proprietari.

În urma unui sondaj realizat în luna februarie 2024 privind cuantumul salariului unui administrator de bloc din Bucureşti, s-a estimat o medie a sumei pe care fiecare locatar trebuie să o scoată din buzunar lunar pentru salariul unui administrator de bloc din Capitală.

În medie, un administrator de bloc din Bucureşti poate încasa între 10 şi 30 de lei, ce se reprezintă cota parte a fiecărui proprietar de apartament.

De pildă, un administrator de bloc care are sub administraţie un bloc cu două scări a câte 30 de apartamente fiecare va avea un salariu de 1.800 de lei pe lună.

Salariul administratorului de bloc a rezultat din înmulţirea sumei de 30 de lei (cota parte pentru fiecare apartament) cu 60 (numărul total de apartamente din blocul cu două scări).

Printr-un simplu calcul matematic de clasa a II-a aflăm că un administrator de bloc are un salariu de 21.600 de lei/an. Această sumă fiind suficientă pentru a-şi permite un sejur exotic all inclusive, într-un resort de lux.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole