Antena 3 CNN Economic Salarii mai mari cu 30%, pentru primari și viceprimari

Salarii mai mari cu 30%, pentru primari și viceprimari

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 12:59 25 Apr 2017 Modificat la 12:59 25 Apr 2017

UPDATE 12.59 - Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi OUG 9/2017, cu două amendamente prin care se măresc soldele şi salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. 

Cele două amendamente la ordonanţă au fost aprobate luni şi de Comisiile pentru buget şi pentru muncă ale Camerei Deputaţilor. 

"Am dat raport Ordonanţei 9/2017. În primul rând, sunt doleanţele celor din sistemul de apărare şi ordine publică, siguranţă naţională, precum şi din sistemul penitenciar, care se află la Ministerul Justiţiei. În urma aplicărilor succesive a măririlor de salarii minime, ei au rămas cu solda de bază undeva la 700 de lei, ceea ce era anormal. Am adus-o, începând cu luna aprilie, la nivelul salariului minim, astfel încât şi poliţiştii, şi cei din armată să beneficieze de măririle salariale promise. De asemenea, în urma unui amendament şi cu sprijinul doamnei ministru al Muncii, am adoptat şi mărirea salariilor primarilor şi viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene cu 30%, începând cu luna aprilie, până când legea salarizării va intra în linie dreaptă", a declarat preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon. 

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a precizat că a susţinut majorarea salariilor primarilor, iar această măsură nu grevează în niciun fel bugetul de stat, pentru că aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. 

"Amendamentul mai operează timp de o lună pentru că după aceea, intrând în vigoare legea salarizării unitare, primarii vor intra pe alte grile de salarizare mult mai mari decât sunt în prezent", a menţionat Vasilescu. 

Amendamentul cu privire la mărirea salariilor primarilor aparţine deputatului PNL Corneliu Olar, fost primar cu cinci mandate. 

OUG 9/2017 are ca obiect de reglementare măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative. 

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. 

----------------------------

Știrea inițială 09.41

Comisiile pentru muncă şi pentru buget de la Camera Deputaţilor au dat, luni, raport de adoptare OUG 9/2017, aprobând şi două amendamente prin care se măresc soldele şi salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. 

"Am dat raport Ordonanţei 9/2017. În primul rând sunt doleanţele celor din sistemul de apărare şi ordine publică, siguranţă naţională, precum şi din sistemul penitenciar, care se află la Ministerul Justiţiei. În urma aplicărilor succesive a măririlor de salarii minime, ei au rămas cu solda de bază undeva la 700 de lei, ceea ce era anormal. Am adus-o începând cu luna aprilie la nivelul salariului minim, astfel încât şi poliţiştii, şi cei din armată să beneficieze de măririle salariale promise. De asemenea, în urma unui amendament şi cu sprijinul doamnei ministru al Muncii am adoptat şi mărirea salariilor primarilor şi viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene cu 30%, începând cu luna aprilie, până când legea salarizării va intra în linie dreaptă", a declarat preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon. 

El a adăugat că proiectul de lege va intra marţi pe ordinea de zi a plenului Camerei. 

La rândul său, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a precizat că a susţinut majorarea salariilor primarilor, iar această măsură nu grevează în niciun fel bugetul de stat, pentru că aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. 

"Amendamentul mai operează timp de o lună pentru că după aceea, intrând în vigoare legea salarizării unitare, primarii vor intra pe alte grile de salarizare mult mai mari decât sunt în prezent", a menţionat Vasilescu. 

Amendamentul cu privire la mărirea salariilor primarilor aparţine deputatului PNL Corneliu Olar, fost primar cu cinci mandate. 

"Deşi în comisie se discutase că o să pice amendamentul nostru, PSD nu voia să ne susţină, doamna ministru a spus că susţine amendamentul. Atunci s-a votat în unanimitate. Primarii erau oarecum frustraţi, aveau salarii foarte mici şi aşteptăm de la ei performanţe. Nu era nici constituţional, nici moral să ţii un primar cu un salariu mic, el nu are niciun spor iar salariul primarilor era depăşit de mulţi profesori, de poliţistul din comună, ceea ce nu este normal", a spus Olar.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole