Antena 3 CNN Actualitate Educație Sala de detenție pentru elevii problemă va fi introdusă în școlile din România din septembrie. Ce spune noul Statut al Elevului

Sala de detenție pentru elevii problemă va fi introdusă în școlile din România din septembrie. Ce spune noul Statut al Elevului

de Daniela Chihaia    |   

Prin noul Statut al Elevului care va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025, sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România. Astfel, școlile vor trebuie să-și organizeze un spațiu în care vor fi duși elevii sancționați pentru deranjarea orelor. De asemenea, potrivit noului statut care a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial, telefoanele mobile vor fi interzise la ore, iar elevii suspendați sau exmatriculați trebuie să beneficieze de consilire psihologică.

Ministerul Educației a anunțat miercuri că au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial al României, cele două ordine de ministru pentru aprobarea Statutului Elevului, respectiv pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial.

Sala de detenție, introdusă în școlile din România

Cea mai controversată modificare a statului este introducerea sălii de detenție: „În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.

În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.

Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență”, menționează MInisterul educației.

Sala de detenție, introdusă în școlile din România FOTO: Facebook/ Ministerul Educației

Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie mutați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie. Atunci, mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”, potrivit edupedu.ro.

Documentul prevede că din anul școlar viitor elevii vor primi câte o notă la purtare în fiecare modul, deci 5 note, iar la finalul anului școlar se face media. De asemenea, la 20 de absențe nemotivate se va scade 1 punct la purtare.

„Elevii suspendați sau exmatriculați trebuie sa beneficieze de consilire psihologică, psihoterapie, activități remediale”, este o altă prevedere inclusă în noul statut al elevilor. 

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor și fiecare elev va avea plan individual de învățare.

Noul Statul al Elevilor va intra în vigoare în luna septembrie, atuncâ când începe anul școlar 2024-2025.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile