Antena 3 CNN Externe Mapamond Sagrada Familia va deveni cea mai înaltă biserică din lume în 2025. Capodopera lui Gaudi va fi terminată după 143 de ani

Sagrada Familia va deveni cea mai înaltă biserică din lume în 2025. Capodopera lui Gaudi va fi terminată după 143 de ani

N.B.
2 minute de citit Publicat la 08:00 06 Oct 2024 Modificat la 08:30 06 Oct 2024

În anul 2025 Sagrada Familia va deveni cea mai înaltă biserică din lume. Odată cu instalarea crucii pe cel mai înalt turn, capodopera lui Gaudí se va ridica la 172,5 metri, cu 11 mai mult decât Ulmer Münster, catedrala orașului german care deținea recordul din 1890. Răspunsul autorităţilor germane: "Îl vom implica pe Albert Einstein în marketingul nostru".

[GAL layout="5"]

În 2025, dacă totul decurge conform planului, mult dorita finalizare a lucrărilor la Sagrada Familia din Barcelona, la 143 de ani de la punerea primei pietre de temelie, va aduce capodopera născută din mintea lui Antoni Gaudí pe primul loc în lume. Crucea care va fi fixată pe cel mai înalt dintre turnuri va duce la o înălţime de 172,5 metri a clădirii, cu aproximativ 11 mai mult decât actualul deținător, Catedrala din Ulm (Ulmer Münster), care are o înălţime de 161 de metri și deține recordul din anul 1890. Ironia sorţii face că respectiva cruce care va concretiza depășirea cu 17 metri înălțime a actualului record să fi fost produsă de o companie germană.

Conform La Repubblica catedrala micului oraș german, cu aproape 130.00 de locuitori, Baden Württemberg, aflat în sudul țării, la aproximativ 150 km vest de München deținea recordul încă din 1890, anul în care a fost finalizat turnul. Ușor de definit ca monument gotic, mai ales dacă te uiți din exterior, Ulmer Münster s-a născut de fapt în 1377, când cetățenii locali au decis să-și demoleze vechea biserică parohială. Locuitorii au decis să finanțeze personal construcția unui nou turn în centrul orașului și au planificat ca acesta să aibă cea mai înaltă turlă din lume. Construcția s-a oprit în 1543 când, în urma Reformei protestante, liderii orașului au decis să oprească lucrările pe fondul tulburărilor politice și economice. Construcția a fost reluată în 1844 pentru a fi finalizată la 31 mai 1890.

Catedrala din Lincoln, în Anglia, al cărei turn central, care măsura 160 de metri și a deținut recordul timp de aproape două secole și jumătate, s-a prăbușit la mijlocul secolului al XVI-lea. Pe de altă parte Marea Piramidă din Gizeh a deținut recordul timp de aproape patru milenii, dar înălțimea i s-a redus de-a lungul anilor cu aproape 10 metri din cauza eroziunii.


Acum, pentru că va pierde recordul deţinut, orașul Baden Württemberg are o problemă de marketing: catedrala a atras 1 milion de vizitatori pe an și recordul de înălţime al bisericii a contribuit la alimentarea acestei cifre. Pentru a rezolva acest lucru, autorităţile germane au decis să ceară ajutorul de la cel mai cunoscut cetățean al lor, Albert Einstein, care s-a născut acolo cu doar 10 ani înainte de construcția turnului record.

Albert Einstein s-a născut la Ulm în 1879 și a locuit acolo primele 15 luni din viață. Familia sa extinsă a rămas în respectivul oraş și el s-a întors acolo și a urcat în turla bisericii în 1923. Pe lângă un vitraliu din interiorul Ulmer Münster care îl înfățișează pe Einstein și alți oameni de știință celebri, managerul de comunicații de la biroul de turism din Ulm se grăbește să sublinieze că şi restul orașului are "o densitate foarte mare de artă și cultură". 

Pe de altă parte Basilica Sagrada Familia este una din cele mai emblematice construcţii din Barcelona, fiind vizitată de milioane de turişti anual.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole