Din cele șapte fonduri de pensii administrate privat în pilonul doi, unul prezintă grad de risc ridicat, iar celălalte grad mediu.
Gradul de risc este un indicator procentual corespunzător nivelului de riscuri investiţionale asumate prin prospectul fondurilor de pensii.
Gradul de risc al fiecărui fond se calculează zilnic, în baza unei formule matematice ce are în vedere instrumentele financiare în care s-a investit.
În general, fondurile cu risc scăzut asigură câștiguri mici dar sigure, în schimb cele cu risc ridicat pot genera randamente mai mari însă pot conduce și la pierderi considerabile.
Mai trebuie reținut şi faptul că investițiile fondurilor de pensii sunt supuse și ele mai multe ori riscuri precum:
Riscul de piaţă - risc general care afectează orice tip de investiţie
Riscul de dobândă care înseamnă un potențial de declin al valorii de piață al titlurilor și obligațiunilor cu venit fix din cauza creșterii ratelor de dobândă.
Riscul de credit precum și riscul de schimb valutar întâmpinat atunci când valoarea în lei a investițiilor este afectată de cursul de schimb pentru activele deținute în alte monede.
Fondurile de pensii se confruntă așadar cu multe riscuri și implicit și participanții la aceste fonduri, însă legislația reglementează foarte clar în ce au voie și mai ales în ce nu au voie să investească fondurile de pensii administrate privat.
Mai mult, legea prevede explicit că fondul de pensii private nu poate da faliment. Separarea banilor între Fondul de Pensii și administratorul fondului face ca aceste entități să nu poate întâmpina dificultăți financiare.
Societățile de administrare nu au acces la banii participanților, au doar dreptul de a investi acești bani forum legii. însă în situația în care un administrator nu mai poate gestiona în bune condiții Fondul de Pensii atunci intervine procedura de administrare specială prin care fondul este transferat către alţi administratori iar banii oamenilor rămân în siguranţă.