Antena 3 CNN Actualitate "Să nu ne așteptăm la remușcări" Un fost expert SRI demontează minciunile suspectului în crima de la Brăila

"Să nu ne așteptăm la remușcări" Un fost expert SRI demontează minciunile suspectului în crima de la Brăila

de Laurențiu Rădulescu    |   

Maricel Mihai, suspectul arestat de autorități și investigat pentru că ar fi înjunghiat-o mortal, în cabinetul său, pe doctorița din Brăila, este o persoană lipsită de inteligență emoțională și obișnuită să mintă.

Așa a spus, la Antena 3 CNN, Paul Herinean, fost profiler în cadrul SRI.

"Este un profil clasic de infractor. Este o persoană cu antecedente penale în zona de furturi, furturi și, din păcate, și de tâlhării. Îngrijorător este faptul că o persoană cu un asemenea istoric a fost eliberată de autoritățile române în primăvara acestui an.

Vorbim de multe ori în acest gen de crime despre sociopatie sau psihopatie. Diferența este că psihopatul se naște fără emoții, iar sociopatul își pierde emoțiile datorită unor interacțiuni negative din punct de vedere social.

Acum, indiferent ce situație avem, este clară o lipsă de inteligență emoțională la criminal, pentru că s-a dus să ia viața unui om. Știm că victima s-a luptat, adică au existat emoții puternice. Atunci trebuie să pornim de la ipoteza că orice acțiune ulterioară este de o dimensiune emoțională mai joasă decât ceea ce a făcut deja, motiv pentru care nu vom avea o emoție asociată.

În momentul în care el o să încerce să mintă, nu o să existe o emoție asociată, în sensul că nu există niciun fel de remușcare. Deci să nu ne așteptăm la remușcări.

Pentru o persoană de genul acesta, să mintă referitor la ceva este la fel de simplu ca și când ne-ar povesti când ați desfăcut un pachet de biscuiți", crede fostul expert SRI Paul Herinean.

Potrivit acestuia, există ipoteza conform căreia cei doi soți, despre care se spune că au primit amenințări cu moartea în trecut, au refuzat să plătească o taxă de protecție, motiv pentru care „o grupare de criminalitate” a recurs la „o crimă avertisment”.

„Sunt informații că cei doi soți au fost amenințați la ei în casă. Victima și-a luat permis de port armă și urma să își cumpere pistol. O grupare de criminalitate guvernează prin frică și teamă. Nimeni nu vrea să plătească o taxă de protecție (...) Soții au refuzat, nu au intrat în jocul lor, motiv pentru care victima s-a dus să facă cursuri de autoapărare și urma să cumpere pistol. Gruparea de criminalitate a luat decizia să fie ca o lecție, să fie o crimă avertisment. Nu neapărat față de familie, ci pentru celelalte persoane care, văzând ce se întâmplă, vor accepta să plătească  această taxă de protecție”, a Paul Herinean.

„Modus operandi al criminalului mă duce la ideea că acea grupare a decis să acționeze în acest fel, să ia viața unui om, a apelat la o persoană din afara localității pentru a nu exista o legătură între ei și criminal, și au luat aceste măsuri de precauție, care sunt puerile. Ele sunt foarte complexe, dar de o complexitate care duce în naivitate”, a mai explicat acesta.

Pe parcursul anchetei, suspectul a negat că ar fi omorât-o pe femeia medic stomatolog, dar a recunoscut că a fost în cabinetul acesteia pentru că l-ar fi durut o măsea.

Joi dimineață, anchetatorii au percheziționat locuința suspectului și a mamei sale și, potrivit unor surse Antena 3 CNN, ar fi ridicat un cuțit și mai multe haine.

Crima din Brăila: Polițiștii au ridicat un cuțit cu lama de 17 centimetri din locuința mamei suspectului

"Mascații au intrat la ora 6 dimineața în casa mamei acestui bărbat și în locuința socrilor săi. Imediat după descinderi, au apărut și primele rezultate, potrivit unor  surse din anchetă. În prima cameră investigată în locuința mamei, a fost găsit ascuns într-o bibliotecă, printre porțelanuri, un cuțit cu lama rabatabilă de 17 centimetri.

Obiectul a fost imediat sigilat și dus la laboratorul de criminalistică, urmând să fie expertizat pentru a se stabili dacă este aceasta arma cu care a fost săvârșită crima în data de 16 iulie, atunci când a fost găsită moartă, în propriul cabinet, doctorița din Brăila", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Raluca Butan.

"Este o zi extrem de importantă, după ce au fost pregătite aceste percheziții și în contextul în care anchetatorii continuă vizionarea imaginilor recuperate de pe camerele de supraveghere situate pe strada Griviței, pentru a se stabili, minut cu minut, ce a făcut presupusul criminal înainte și după momentul critic.

Anchetatorii caută să răspundă la întrebările la care nu s-a dat răspuns până acum: unde este arma crimei și, mai ales, care a fost mobilul crimei. Acest briceag, care a fost găsit în casa mamei suspectului, se pare că aparține tatălui sau. Cel puțin așa le-a declarat anchetatorilor mama suspectului. A fost întrebată ce făcea cu acest cuțit și de ce se afla în bibliotecă, printre bibelouri. Răspunsul a fost că îl foloseau la tăiatul alimentelor.

Mai merită precizat că perchezițiile au loc în prezența suspectului, dar nu și a  avocatului acestuia. Familia suspectului a cerut schimbarea avocatului inițial, iar noul apărător, care a preluat ieri cazul, vine de la Galați", a spus, la rândul său, Sorin Ovidiu Bălan, jurnalist de investigații.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile