Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei „Să nu credem în varianta demisiei lui Iohannis. Dacă demisionează, pierde totul”, spune fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader

„Să nu credem în varianta demisiei lui Iohannis. Dacă demisionează, pierde totul”, spune fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader

de Adrian Iclozan    |   

Fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader, a explicat la "Sinteza Zilei" situația președintelui Klaus Iohannis, în cazul căruia Partidul Național Liberal încearcă să identifice o soluție politică și juridică de natură să-i permită să candideze pentru un mandat parlamentar în acest an.

Precizările fostului ministru vin în contextul în care inițiativa legislativă ce i-ar permite lui Iohannis să candideze la Senat, în timp ce este încă președinte țării, a fost amânată luni.

Oficial, liberalii spun că votul asupra textului legislativ a fost amânat cu o săptămână pentru a da timp Biroului Electoral Central și Autorității Electorale Permanente să se pronunțe dacă e nevoie de o modificare legislativă pentru a face posibilă candidatura președintelui în timpul mandatului la Cotroceni.

Amânarea a venit însă după ce, luni, PSD a anunțat că va vota împotriva „amendamentului Iohannis”, invocând faptul că acesta „nu e o prioritate”.

Tudorel Toader: "Să nu credem în varianta demisiei lui Iohannis pentru a candida la Parlament"

"Legea interzice (președintelui) să poată să candideze independent pe lista unui partid politic. Președintele nu poate să strângă semnături și să candideze independent în timp ce e președinte. Constituția îi interzice orice activitate politică. De aceea s-a încercat modificarea legii...

Nu poate fi adoptata o lege individuală (pentru un singur individ, n.r.) Comisia de la Veneția spune că legea nu se modifică în timpul competiției, și ar avea și caracter retroactiv. Suntem în domeniul dreptului civil și nu se poate.

Soluția de avarie s-a numit Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ și ministrul Justiției în timpul Ordonanței 13, așa cum îl știu românii. Și Consiliul Legislativ a venit cu o găselniță, spunând că sunt două feluri de independenți: pe listă de partid și independenți care candidează în nume propriu. Ce nu ne spune Consiliul Legislativ este că Legea 370, referitoare la alegerea președintelui, împarte candidații în două categorii: cei care sunt susținuți de partide și cei independenți. Nu există 'independent' și 'mai puțin independent', adică pe listă de partid și pe cont propriu (...) 

Și să nu credem în varianta demisiei, pentru că demisia ar însemna să înceteze mandatul cu o lună - două mai devreme, dar ar pierde beneficiile de fost președinte: frumusețea aceea de vilă de la Aviatorilor, staff-ul, SPP-iștii, deconturile și toate celelalte. Și nu cred că o va face (...)

Legea spune că beneficiile se obțin la final de mandat (prezidențial). Dacă nu le-au obținut la finalul primului mandat, s-a dus momentul. Nu poți acuma să privești în urma și să-i dai pentru atunci", a spus Toader la Antena 3 CNN.

Tudorel Toader: "Iohannis are varianta să renunțe la ideea de a candida"

"Ce variantă mai are Klaus Iohannis, în afara de demisia înainte de 15 octombrie, pentru a putea fi trecut pe listele parlamentare, ca membru al Partidului Național Liberal?", a fost întrebat fostul ministru de realizatorul Mihai Gâdea.

"Are varianta să renunțe la ideea (de a candida)", a răspuns fostul ministru.

"De aceea se încearcă interpretarea, favorabilă, pe care a dat-o Consiliu Legislativ. Dar vă rog să observăm un lucru: Consiliul Legislativ face trimitere la decizia Curții Constituționale din 2004, care se referea la o lege în vigoare. Legea era adoptată și Curtea a zis că e constituțională. Acuma se dorește modificarea legii în timpul competiției electorale, ceea ce nu se poate.

Din 2004 până în prezent, Curtea a dat multe decizii prin care legile individuale au fost declarate neconstituționale. Exact cum e și aici. E doar o lege individuală, pentru că n-ai decât un singur om în exercițiu demnității de președinte al României la momentul când se modifică", a conchis Tudorel Toader.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile