Antena 3 CNN Actualitate Educație Este sau nu corect să spunem ”rutina zilnică de îngrijire a tenului” | Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Este sau nu corect să spunem ”rutina zilnică de îngrijire a tenului” | Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Ana Iorga
1 minut de citit Publicat la 13:17 02 Oct 2023 Modificat la 13:22 02 Oct 2023

Câteva exemple pe care le găsim pe internet:

”Rutina mea de îngrijire a tenului pentru dimineți în care îmi place să mă privesc în oglindă”, scrie bloggerița Anca's Diary.

”Rutina mea de îngrijire pentru perioada rece”, fiind vorba tot despre ten și despre cremele care ar fi mai potrivite să ne protejeze iarna.

Cuvântul ”rutină” a apărut în aceste contexte, în ultimii ani, după modelul englezei, ”skincare routine” și a fost, mai întâi, destul de neașteptat pentru română, dar deloc greu de înțeles, pentru că era transparent și oarecum potrivit în context.

Conform DEX, ”rutina” este ”capacitate câștigată printr-o practică îndelungată; (depr.) obișnuința de a acționa sau de a gândi în același fel. Totalitatea obișnuințelor sau a prejudecăților considerate un obstacol în calea noului, a creației sau a progresului”.

Dacă dăm la o parte sensul depreciativ, care este destul de prezent, rutina ca obișnuință, program care se repetă, ar fi foarte adecvată în contextele despre care vorbim, atunci când ne referim la aplicatul cremelor în fiecare zi.

Alte exemple:

”Rutina mea zilnică de îngrijire a tenului” 

Sintagma ”rutina mea zilnică” este ușor pleonastică, pentru că rutina presupune deja ceva repetitiv, de fiecare zi. Alăturare cu ”zilnic” face să fie destul de redundantă această exprimare.

E bine să spunem rutina mea de îngrijire a tenului?

N-aș zice că nu e bine, dar nici prea fericită nu sunt cu această exprimare, din cauza sensului ușor peiorativ al lui ”rutină”. Este clar că a intrat în aceste contexte din engleză și de aceea s-a și extins.

Aș spune foarte simplu: ”Cremele cu care ne dăm zi de zi/Ce vă recomand eu să folosiți pentru dimineața, pentru seara/Iată cu ce îmi îngrijesc eu tenul”. Sunt atâtea contexte, putem evita ”rutina”, dar nu este cel mai rău lucru.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole