Antena 3 CNN Externe Rușii din Crimeea se plâng de simptome grave după ce un incendiu produs de bombardamente ucrainene e lăsat să ardă de patru zile

Rușii din Crimeea se plâng de simptome grave după ce un incendiu produs de bombardamente ucrainene e lăsat să ardă de patru zile

de Adrian Dumitru    |   

Un incendiu major la o rafinărie din Crimeea anexată a provocat stare de rău și simptome grave locuitorilor din zonă și a alimentat o mulțime de plângeri la adresa autorităților de ocupație, mai ales în contextul siguranței și a impactului ecologic, relatează The Moscow Times.

Forțele ucrainene au informat cu privire la o „lovitură de succes” împotriva unui terminal off-shore în apropiere de portul Feodosia, de la Marea Neagră, luni. În urma bombardamentului, un incendiu puternic a obligat autoritățile de ocupație să evacueze peste 1.000 de oameni.

Localnicii s-au plâns de simptome grave din cauza incendiului care s-a răspândit deja pe 2.500 de metri pătrați până la începutul zili de miercuri, conform gazetei oficiale rusești, Rosiskaia Gazeta.

„M-a luat tusea doar pentru că am trecut pe lângă șantier, iar fumul a înconjurat tot cerul și a părut că vine mai jos”, scrie Anastasia Kuznețova, din Feodosia, într-o postare pe rețeaua VKontakte.

Unii locuitori din zonă s-au plâns că incendiul nu a fost stins nici după patru zile de la declanșare. Joi, marionetă impusă de invadatori în Feodosia, Igor Tkacenko, a scris pe Telegram că „se fac eforturi pentru a gestiona urmările situației de urgență în desfășurare”.

Deși oficialii impuși de invadatori în Crimeea spun că „nicio substanță dăunătoare nu a fost detectată în eșantioane”, locuitorii continuă să se plângă de calitatea aerului.

„Greață, migrene, tuse dimineață – toate astea sunt un vis? Doar ploaia ne-a mai ajutat azi”, spune Irina Kapeka, din Feodosia, tot într-o postare pe un grup local de VKontakte.

„E ciudat că nu s-a declarat până acum că aerul ăsta murdar e benefic pentru noi”, spune și Inna Radcenko, într-o postare ironică la adresa autorităților de ocupație.

Conform unei agenți locale de protejare a consumatorilor, au fost raportate cantități mari de dioxid de sulf într-un eșantion obținut în apropiere de locul incendiului.

Feodosia a impus stare de urgență la nivel municipal. De miercuri, traficul în jurul zonei inccendiate a fost restricționat, iar vehiculele sunt trimise pe rute alternative, conform agenției rusești RIA.

Oficialii de ocupație au evacuat peste 1.130 de oameni din zonă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile