Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Rușii încă bombardează la 20 km de Sulina. Poliția de frontieră patrulează non-stop pe Dunăre

Rușii încă bombardează la 20 km de Sulina. Poliția de frontieră patrulează non-stop pe Dunăre

Ruşii anunţă că se retrag din Insula Șerpilor, aproape de România, în semn de bunăvoinţă. Ucrainenii, în schimb, susţin că retragerea a venit în urma unui bombardament intens de artilerie, în urma căruia soldaţii ruşi au fugit la bordul a două bărci. Un oficial al statului român recunoaşte că alte bombardamentele se aud la 20 de km de Sulina. Navele poliţiei de Frontieră din România rămân pe poziţii şi patrulează zilnic.

de Andreea Ştefan    |   

Gina Vacariu şi Liviu Dochiţa, echipa News Hour with CNN, a filmat în largul mării Negre.

Marea Neagră este agitată de curenţi, dar mai ales de război.

În una dintre cele mai performante nave ale Poliţiei de Frontieră, echipată cu mitralieră şi radare de ultimă generaţie, o echipă News Hour With CNN a ieşit în largul Mării Negre.

Echipajul se pregăteşte de patrulare. Nava poate să atingă şi peste 75 de km pe oră, ceea ce înseamnă că este ca şi cum un tir ar putea atinge viteza de peste 300 de km. Un adevărat bolid pe apă.

În apropiere, Insula Şerpilor.

”Poate cel mai tensionat punct al războiului se află chiar lângă România. Faţă de punctul în care noi ne aflăm, Insula şerpilor se află la 30 de km. Insula a fost cucerită de ruşi, au montat acolo sisteme antirachetă”, spune Gina Vacariu.

Însă, ruşii au decis că eliberează insula. Motivul? Apărarea ei ar fi fost falimentară.

Locaţia se află în bătaia artileriei ucrainiene, iar navele care aprovizionau au fost frecvent luate la ţintă de rachetele de coastă și dronele Kievului.

Ruşii au pierdut numeroase sisteme antiaeriene, vase de aprovizionare şi inclusiv crucișătorul Moscova, nava amiral din Marea Neagră, în bătăliile date pe şi în jurul insulei.

Armamentul modern occidental, primit din vest, se pare însă că a făcut diferenţa pe câmpul de luptă.

Garnizoana rusească şi toată tehnica militară mobilizată acolo a fost distrusă de ucraineni.

Ultimii soldaţi au fugit la bordul a două bărci. Versiunea Moscovei este însă alta.

”În data de 30 iunie, ca un gest de bunăvoință, Forțele Armate Ruse au încheiat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo. În acest fel, comunității internaționale i s-a demonstrat faptul că Federația Rusă nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Igor Konashenkov, reprezentant Ministerul rus al Apărării.

Aproape de Sulina, ruşii încă bombardează. Ne spune chiar şeful secţiei Sulina a Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos.

”Începând de ieri, exploziile au devenit foarte puternice. Nu se aud cele de la Insula Şerpilor, cele de la insulă se aud mai înfundat. Sunt foarte aproape de Sulina, la mai puţin de 20 de km. Noi putem să le vedem din balcon, fumul de la rachetele respective după ce lovesc ţinte se vede cu ochiul liber.

Exact la graniţa dintre România şi Ucraina, acolo sunt. Foarte aproape de Sulina.

Am observat de vreo 2 zile, la mine in administraţie se zgâţâie geamurile şi uşile non-stop”, spune Chirilov Vasile, şef secţie Sulina AFDJ Galaţi

Navele Poliţiei de Frontieră rămân pe poziţii. În fiecare zi, ies in larg în misiuni de patrulare.

De la debutul războiului, numărul misiunilor de patrulare şi observare ale gărzii de coastă s-a dublat, iar personalul a fost suplimentat.

Etichete: Insula Serpilor
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile