În timpul Războiului Rece, marile puteri ale lumii s-au confruntat în cele mai bizare moduri.
Amplasată dedesubtul unui capac ruginit din Murmansk, Rusia, se află cea mai adâncă gaură săpată de om, ajungând până la 12 kilometri adâncime în interiorul Pământului, potrivit descopera.ro.
Cunoscută ca Gaura de foraj de la Kola, gaura săpată de oameni seamănă cu o sondă de ţiţei abandonată, de fapt este rezultatul a peste 20 de ani de războaie dintre Statele Unite ale Americii şi URSS. Rivalitatea dintre cele două state s-a reflectat în întrecerea dintre cine putea ajunge primul în centrul Terrei.
Cel mai amuzant aspect este că proiectul a trecut neobservat, deoarece omenirea era mai încântată de competiţia spaţială dintre cele două state care a culminat cu aterizarea pe Lună.
Cercetătorii, atât cei din Rusia, cât şi cei din America, au început să excaveze în scoarţa terestră, pentru un singur motiv: să vadă cât de departe pot ajunge, lucru care s-a dovedit mult mai complicat decât îşi imaginau savanţii.
În Statele Unite ale Americii, proiectul s-a numit ,,Proiectul Mohole'' şi a avut loc pe coasta pacifică a Mexicului. Echipa a reuşit să sape 183m sub nivelul mării.
Între timp, în Rusia, cercetătorii au început să excaveze în Peninsula Kola, după ce au auzit că în America este demarat un proiect asemănător.
Proiectul URSS-ului a durat din 1970 până în 1994, creându-se Gaura de foraj de la Kola, cea mai adâncă gaură săpată de oameni.
Mai mult, pe descopera.ro.