Antena 3 CNN Externe Ruşii au pus la cale un plan de a arunca în aer două avioane în SUA. Au făcut un test cu un avion către Marea Britanie

Ruşii au pus la cale un plan de a arunca în aer două avioane în SUA. Au făcut un test cu un avion către Marea Britanie

Claudia Popovici
5 minute de citit Publicat la 19:21 04 Noi 2024 Modificat la 01:43 05 Noi 2024

Autoritățile europene acuză Rusia că ar fi organizat un complot de sabotaj care viza trimiterea unor dispozitive incendiare la bordul unor avioane de marfă și pasageri cu destinația SUA și Canada. Două astfel de dispozitive, ascunse în aparate electrice și echipate cu magneziu inflamabil, au fost interceptate în iulie la centre DHL din Germania și Anglia. Investigațiile sugerează că dispozitivele fac parte dintr-o operațiune amplă de testare, coordonată de agenții ruși, pentru a declanșa incendii la bordul avioanelor, pe fondul intensificării campaniei Moscovei împotriva Occidentului, scrie WSJ.

Două dispozitive care au explodat în Europa fac parte, spun oficialii, dintr-o operațiune secretă ce urmărea să le plaseze la bordul avioanelor de transport cargo sau de pasageri. Oficiali din securitatea occidentală susțin că cele două dispozitive incendiare, transportate prin DHL, făceau parte dintr-o operațiune clandestină rusească care avea ca scop final declanșarea de incendii la bordul avioanelor cargo sau de pasageri care zboară spre SUA și Canada, în contextul în care Moscova își intensifică campania de sabotaj împotriva Washingtonului și a aliaților săi.

Dispozitivele s-au declanșat în iulie, în centrele logistice DHL din Leipzig, Germania, și Birmingham, Anglia, ceea ce a declanșat o cursă internațională pentru identificarea vinovaților.

În prezent, investigatorii și agențiile de informații europene au descoperit cum au fost create dispozitivele—aparate de masaj electric modificate, cu substanțe inflamabile pe bază de magneziu—și au concluzionat că acestea făceau parte dintr-un complot mai amplu al Rusiei, potrivit unor oficiali din securitate și persoane familiare cu investigația.

Oficialii de securitate afirmă că aparatele de masaj electric, trimise din Lituania către Regatul Unit, par să fi fost un test pentru a descoperi o modalitate de a plasa astfel de dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinația America de Nord.

Patru suspecți au fost arestaţi în Polonia

Biroul Procurorului Național din Polonia a anunțat că autoritățile de acolo au arestat patru persoane în legătură cu incendierile și le-au acuzat de implicare în operațiuni de sabotaj sau terorism în beneficiul unei agenții de informații străine. Polonia colaborează cu alte țări pentru a găsi cel puțin încă doi suspecți.

„Obiectivul grupului era, de asemenea, să testeze canalul de transfer pentru astfel de pachete, care urmau să fie trimise în final către Statele Unite ale Americii și Canada,” a declarat biroul procurorului, fără a menționa cine coordona activitățile grupului.

Șeful agenției poloneze de informații externe, Pawel Szota, a spus că spionii ruși sunt responsabili, iar un astfel de atac, dacă ar fi avut loc, ar fi reprezentat o escaladare majoră în campania Moscovei împotriva Occidentului.

„Nu sunt sigur că liderii politici ai Rusiei conștientizează consecințele dacă unul dintre aceste pachete ar fi explodat, provocând o tragedie majoră,” a spus Szota.

Comentariile lui Szota sunt susținute de alți oficiali din serviciile de informații occidentale, care afirmă că Rusia, și mai ales agenția sa de informații militare GRU, se află în spatele complotului.

Rusia neagă acuzaţiile aduse

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de The Wall Street Journal, a spus: 

„Nu am auzit niciodată de acuzații oficiale” privind implicarea Rusiei, adăugând: „Acestea sunt insinuații tradiționale și nefondate din partea presei.”

Autoritățile europene susțin că Rusia se află în spatele unei campanii de sabotaj extinse, incluzând incendieri în Regatul Unit și Republica Cehă, atacuri asupra conductelor și cablurilor de date din Marea Baltică și intervenții asupra surselor de apă din Suedia și Finlanda.

SUA arată cum Rusia a plănuit asasinarea unui furnizor de arme pentru Ucraina

În primele luni ale anului, Statele Unite au avertizat Germania că Rusia plănuia să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, gigantul german al industriei armamentului care furnizează echipamente pentru Ucraina.

În lunile de după incendiile de la centrele logistice DHL, șefii ambelor agenții de informații britanice au denunțat operațiunile de sabotaj ale Rusiei. În septembrie, Richard Moore, șeful MI6, serviciul de informații externe britanic, a declarat că agențiile de spionaj rusești au „devenit destul de necontrolate în comportamentul lor.”

O lună mai târziu, Ken McCallum, șeful MI5, agenția britanică de informații interne, a avertizat că Rusia orchestrează „incendieri, sabotaje și alte acțiuni periculoase realizate cu o iresponsabilitate tot mai mare.”

Doborârea unui avion comercial de pasageri sau de cargo ar fi o escaladare semnificativă, iar unele agenții de informații occidentale pun sub semnul întrebării dacă un astfel de complot ar putea fi rezultatul unor acțiuni întreprinse de spioni ruși fără autorizația deplină a Kremlinului, potrivit unor surse familiare cu situația.

Un purtător de cuvânt al Agenției Centrale de Informații (CIA) din Washington nu a oferit comentarii. Dispozitivele incendiare care s-au aprins în iulie au fost foarte aproape de a ajunge la bordul avioanelor DHL, au declarat sursele. Poliția germană care a testat replici ale dispozitivelor incendiare a precizat că, odată ce magneziul este aprins, ar fi dificil de stins cu sistemele anti-incendiu de care dispun majoritatea avioanelor, ceea ce i-ar fi obligat pe piloți să aterizeze de urgență.

Un avion ar fi fost expus riscului de a se prăbuși

Un avion aflat departe de uscat și deasupra oceanului ar fi fost expus riscului de a se prăbuși, au spus sursele.

DHL, cu sediul în Germania, folosește avioane de pasageri și de transport pentru a expedia colete. O purtătoare de cuvânt a companiei a declarat că dispozitivele incendiare care s-au aprins în iulie au fost transportate pe avioane cargo și că DHL colaborează cu autoritățile.

Administrația de Securitate a Transporturilor din SUA (TSA) a refuzat să comenteze complotul suspectat. Agenția a precizat că lucrează cu companii aeriene americane și străine pentru a implementa măsuri suplimentare de securitate pentru transportul aerian de mărfuri, ca parte a eforturilor continue de îmbunătățire a securității. Polonia nu a dezvăluit identitatea celor patru persoane arestate în legătură cu dispozitivele incendiare și nici naționalitățile acestora.

Regatul Unit investighează dispozitivul care a explodat la Birmingham și colaborează cu alte autorități europene de aplicare a legii, a declarat un purtător de cuvânt al poliției britanice de combatere a terorismului. Nicio arestare nu a fost efectuată până în prezent.

Șeful agenției de securitate internă a Germaniei, Thomas Haldenwang, a declarat legislatorilor germani că nimeni nu a fost rănit datorită faptului că un zbor a fost întârziat, considerând acest lucru un „noroc extraordinar.” El a menționat că un avion ar fi putut să ia foc și să se prăbușească.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole