Antena 3 CNN Life Știinţă Ruşii au fost daţi afară din CERN, cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică din lume

Ruşii au fost daţi afară din CERN, cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică din lume

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:58 05 Noi 2024 Modificat la 18:58 05 Noi 2024

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară, cel mai mare proiect de cercetare științifică din lume, a decis să încheie cooperarea cu Rusia şi cu Belarus ca reacţie la invazia declanşată de Rusia în Ucraina în 2022. Astfel, oamenii de știință ruşi urmează să se retragă din CERN la sfârşitul acestei luni.

Acordurile de Cooperare Internațională cu Organizația au o durată normală de cinci ani și se reînnoiesc tacit pentru aceeași perioadă, cu excepția cazului în care o parte oferă o notificare scrisă celeilalte părți cu cel puțin șase luni înainte de expirare.

Cooperarea se va încheia pe 27 iunie 2024 pentru Republica Belarus și pe 30 noiembrie 2024 pentru Federația Rusă. Toate relațiile dintre CERN și instituțiile rusești și belaruse vor înceta începând cu aceste date. Relațiile continuă cu cercetătorii de naționalitate rusă sau belarusă care sunt în altă parte afiliați CERN.

Consiliul a reafirmat că toate deciziile pe care le-a luat până în prezent, în lumina invaziei militare în curs de desfășurare a Ucrainei de către Federația Rusă, cu implicarea Republicii Belarus, împreună cu acțiunile întreprinse de Managementul CERN, rămân în vigoare. Acestea includ măsurile adoptate la reuniunea extraordinară a Consiliului din 8 martie 2022 și la întâlnirile regulate ale Consiliului din 25 martie 2022 și 16 iunie 2022.

Decizia ar putea avea consecinţe negative pentru fizica particulelor

Beatte Heinemann, directoarea departamentului de fizica particulelor din cadrul centrului German Electron Synchrotron (DESY) din Hamburg, a declarat că retragerea Rusiei ar putea avea multe consecinţe negative pentru proiectul CERN.

„Nu este ca şi cum anumite cercetări ar deveni de acum imposibile din cauza încheierii colaborării, dar asta face într-adevăr ca lucrurile să devină mai dificile şi ar putea exista nişte amânări", a declarat ea.

CERN, care a fost înfiinţat în 1954 în plin Război Rece, este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume în domeniul fizicii particulelor şi găzduieşte cel mai puternic accelerator de particule din lume. Mai multe mii de oameni de ştiinţă din zeci de ţări lucrează la experimentele desfăşurate în cadrul CERN. 

Aproximativ 1.000 de oameni de ştiinţă din Rusia au fost implicaţi în acest centru, a declarat directorul de cercetare al CERN, Joachim Mnich. El a spus că savanţii ruşi au ajutat foarte mult, transmiţând cât mai mult posibil din expertiza lor, înainte să părăsească proiectul.

„Nu putem continua să ţinem în funcţiune o componentă a detectorului, dar sperăm că nu vor exista pierderi majore în ceea ce priveşte randamentul ştiinţific", a adăugat Joachim Mnich.

„Oamenii de ştiinţă de la CERN au colaborat cu Rusia în timpul Războiului Rece, animaţi de curiozitatea ştiinţifică, într-un mediu paşnic", a declarat Markus Klute, directorul Institutului pentru Fizica Experimentală a Particulelor din cadrul Institutului de Tehnologie din Karlsruhe (KIT). "Acest lucru nu mai pare de acum posibil şi asta este extrem de ruşinos", a adăugat el. 

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole