Antena 3 CNN Externe Rușii ar fi lovit orașul ucrainean Vovchansk cu cea mai puternică bombă non-nucleară din lume. Ce e „Father of Kuzka”

Rușii ar fi lovit orașul ucrainean Vovchansk cu cea mai puternică bombă non-nucleară din lume. Ce e „Father of Kuzka”

de Robert Kiss    |   

Surse militare ruse au afirmat că a fost lansată o bombă foarte puternică asupra orașului ucrainean Vovchansk, din regiunea Harkov. Ar fi vorba despre bomba ODAB-9000, denumită și „Father of Kuzka” sau „Father of all bombs”. Această armă ar fi cea mai puternică muniție non-nucleară din lume, cu o putere explozivă echivalentă cu 44.000 kg de TNT, scrie Defence Romania.

ODAB-9000 este o armă termobarică, ceea ce înseamnă că utilizează oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie intensă și un und de suflul puternic, provocând distrugeri generalizate pe o suprafață mare. Dacă este adevărat, aceasta ar fi prima utilizare înregistrată a ODAB-9000 într-o luptă.

Cu toate acestea, rapoarte contradictorii sugerează că bomba lansată la Vovchansk ar fi putut fi o bombă termobarică ODAB-1500 mai mică, care a urmat unui asalt eșuat al infanteriei rusești. Deși ambele bombe sunt extrem de distructive, ODAB-1500 are un randament semnificativ mai mic în comparație cu ODAB-9000.

Natura exactă a armei utilizate și impactul acesteia pe câmpul de luptă continuă să fie subiecte de dezbatere.

Trupele ruse folosesc „o gamă extinsă de arme” pentru a ataca uzina de agregate recent recucerită din orașul Vovchansk din regiunea Harkov, a declarat pe 30 septembrie purtătorul de cuvânt al ''Grupului ucrainean de forțe din Harkov'', Vitalii Sarantsev.

Vovchansk este un oraș aflat în dificultate, la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Harkov, care a cunoscut lupte grele de când Rusia a lansat o nouă ofensivă în zonă în luna mai.

Deși inițial a câștigat teren, ofensiva rusă din nordul regiunii Harkov s-a împotmolit rapid, trupele ruse suferind pierderi grele.

Intensitatea luptelor a scăzut oarecum în comparație cu alte zone din estul Ucrainei, în apropiere de Pokrovsk, Vuhledar și Torețk.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile