Rusia va avea ca obiectiv să preia controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova de la anul, când vor fi organizate alegeri legislative în țara vecină, a declarat șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din R. Moldova, Alexandru Musteață. Oficialul moldovean spune că rușii vor face tentative de infiltrare a persoanelor și entităților afiliate sau controlate în mediul politic. Precizările au fost făcute la ședința legislativă din 12 decembrie, în timpul unor audieri.
Alexandru Musteața a prezentat în plenul Parlamentului un raport privind privind implicarea Rusiei, prin intermediul organizației criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Șor, în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024.
Directorul SIS a menționat, printre altele, că statul rus va încerca să implementeze, în 2025, aceiași strategie ca și până acum, pentru a obține control asupra Parlamentului Republicii Moldova.
„Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate, inclusiv acoperit de către Federația Rusă, în scopul obținerii controlului asupra Parlamentului și, respectiv, a celorlalte instituții din țară.
Această strategie mizează pe corupție politică și electorală, dezinformare și manipulare, dar și acțiuni stradale și dezordine”, a menționat el.
Organizația criminală „Șor” a încercat să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din anul curent, printr-o schemă de corupere electorală.
Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar în perioada septembrie-octombrie au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.