Datele obținute de aceste surse arată că Moscova plănuiește să folosească 175.000 de soldați, dintre care aproape jumătate sunt deja desfășurați în diverse puncte de-a lungul frontierei cu Ucraina, susține un oficial din administrația Biden, la adăpostul anonimatului.
Oficialul a adăugat că planurile prevăd deplasarea a 100 de batalioane tactice (circa 100.000 de oameni, n.r.) împreună cu vehicule blindate, artilerie și alte dotări.
Serviciile americane au observat, de asemenea, o creștere a propagandei ruse prin utilizarea așa-numiților "proxy" (agenți, n.r.) și a instituțiilor media pentru, a denigra Ucraina și NATO înaintea unei potențiale invazii, a mai spus oficialul Casei Albe.
Aceste informații vin în contextul în care președintele american Joe Biden s-a angajat, vineri, să facă în așa fel încât lui Vladimir Putin ""să-i fie foarte greu" să intervină militar în Ucraina.
"Suntem de multă vreme la curent cu acțiunile Rusiei și mă aștept să avem o lungă discuție cu (Vladimir) Putin. Eu nu accept 'liniile roșii' ale nimănui", a spus Biden.
Kievul anunță, și el, că invazia ar putea avea loc în ianuarie
Oficialii ucraineni au estimat, la rândul lor, că Rusia ar putea invada țara anul viitor.
Alexei Reznikov, ministrul ucrainean de externe, a declarat, vineri, că numărul soldaților trimiși de Moscova la frontieră și în peninsula Crimeea, anexată în 2014, este de aproximativ 94.300.
Reznikov a avertizat că "o escaladare pe scară mare" s-ar putea produce în ianuarie.
Kremlinul a dezmințit în mod repetat că se pregătește de invazie în timp ce SUA au avertizat că vor impune Rusiei "cele mai aspre sancțiuni" dacă intervine militar în Ucraina.
La rândul său, Rusia i-a cerut președintelui american Joe Biden să garanteze că Ucrainei nu i se va permite să adere la NATO și a avertizat Statele Unite că "vor răspunde" dacă Ucraina este atrasă în "jocuri geopolitice".
Foto (principală și interioară): exerciții militare comune organizate sub coordonarea Rusiei în Tadjikistan, octombrie 2021