Antena 3 CNN Externe Sună sirenele de alarmă în toată Rusia, după ce Putin a anunțat modificarea doctrinei nucleare

Sună sirenele de alarmă în toată Rusia, după ce Putin a anunțat modificarea doctrinei nucleare

de Adrian Iclozan    |   

Autoritățile ruse vor testa în întreaga țară sistemele de avertizare publică pentru cazuri de urgență transmite Agerpres.

Testul la nivel național va avea loc miercuri, după cum a anunțat, luni, Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

"În toate regiunile Rusiei, va fi verificată funcționarea sistemelor de avertizare publică", a precizat instituția citată, adăugând că vor fi activate sirenele și megafoanele și vor fi făcute anunțuri specifice la posturile de radio și de televiziune.

Ministerul rus subliniază că rolul sistemelor de alertă este de a informa populația "în timp util" cu privire la amenințările generate de "urgențe naturale sau tehnologice".

"Când auziți sunetul unei sirene trebuie să nu intrați în panică, să deschideți orice televizor sau radio la care aveți acces și să ascultați mesajul de informare", se spune în comunicatul oficial.

Ce motive au rușii să-și testeze alarmele

Anunțul privind testarea sistemelor de avertizare a populației vine în contextul intensificării atacurilor ucrainene pe teritoriul Rusiei, notează EFE.

Comandamentul militar rus a raportat, duminică, doborârea a 125 de drone ucrainene în șapte regiuni ale țării, într-unul dintre cele mai ample astfel de atacuri lansate de Kiev în ultimele luni.

Conform noii doctrine nucleare a Rusiei, prezentată săptămâna trecută de președintele rus Vladimir Putin, Moscova va putea  răspunde cu arme nucleare în cazul unui atac masiv cu arme convenționale, inclusiv drone.

Într-un mesaj video cu ocazia împlinirii a doi ani de la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Moscova, Putin le-a transmis, luni, rușilor că "toate obiectivele stabilite vor fi atinse" în Ucraina.

La 30 septembrie 2022, Putin a semnat decretul privind anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson, după așa-zise referendumuri organizate cu ajutorul armatei, catalogate drept "farse" de Kiev și de comunitatea internațională.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile