Antena 3 CNN Externe Ce spune Moscova, la o zi după finalul neconvingător al primei runde de negocieri ruso-americane de la Geneva

Ce spune Moscova, la o zi după finalul neconvingător al primei runde de negocieri ruso-americane de la Geneva

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 12:38 11 Ian 2022 Modificat la 12:38 11 Ian 2022

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse a calificat, totuși, drept "pozitiv" faptul că discuțiile s-au derulat într-o manieră "deschisă, substanțială și directă".

Peskov (foto) a menționat că Rusia "nu fixează termene-limită", însă nu va fi satisfăcută de o "perpetuă tărăgănare a procesului".

Potrivit estimărilor occidentale, Rusia a masat aproximativ 100.000 de mii de militari și mijloace de luptă la frontiera cu Ucraina.

Moscova cere SUA și NATO garanții că Alianța militară Nord-Atlantică nu se va mai extinde spre est și nu va primi niciodată Ucraina și Georgia între membrii săi.

Washingtonul a transmis că nu poate accepta aceste solicitări, dar s-a declarat dornic să abordeze alte aspecte ale propunerilor rusești și să discute despre desfășurarea rachetelor sau limitarea dimensiunii exercițiilor militare.

Încă două runde de discuții între Rusia și Occident

Dmitri Peskov spune că situația va deveni mai clară după următoarele două runde de discuții pe care oficialii ruși le vor purta în această săptămână: cu NATO, la Bruxelles, miercuri, și cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena, joi.

În declarațiile de presă de după negocierile de luni, reprezentanții rus și american nu au dat niciun semn că s-ar fi ajuns la o apropiere a punctelor de vedere. 

"Din păcate, avem o mare diferență în abordările noastre de principiu (în ceea ce privește criza). SUA și Rusia, în anumite privințe, au opinii opuse cu privire la ceea ce trebuie făcut", spunea, luni, ministrului adjunct de externe rus, Serghei Riabkov.

Riabkov a susținut că "Rusia nu intenționează să atace Ucraina" însă nici această declarație publică, nici cele discutate în cursul negocierilor cu ușile închise nu par să-i fi convins pe americani, care insistă asupra retragerii trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina.

Reacția SUA, după ce vice-ministrul Serghei Riabkov a spus că Rusia nu intenționează să atace Ucraina

Specialiștii în politică internațională și cei familiarizați cu subtilitățile limbajului diplomatic au remarcat că Serghei Riabkov nu a spus că Rusia nu va ataca Ucraina, ci doar că "nu are intenția de a ataca".

El a recunoscut, totodată, că partea rusă nu a obținut de la partea americană garanția faptului că Ucraina nu va fi primită în NATO.

La rândul său, secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, care discutat timp de opt ore cu vice-ministrul rus la Geneva, a arătat că partea americană privește cu rezervă declarația ministrului rus și a atenționat că acestă declarație nu este susținută de realitatea masivei forțe militare ruse masate la granița cu Ucraina.

"Nu cred că veți fi surprinși să auziți că Rusia ne-a spus, așa cum a spus și public, că nu intenționează să invadeze (Ucraina). Că sunt manevre și exerciții.

Însă aș face observația că niciuna dintre aceste manevre și exerciții nu ne-a fost anunțată (părții americane, n.r.) și este un lucru uzual să ne notificăm, unii altora, exercițiile atunci când putem dovedi că, de fapt, nu au nicio intenție (de invazie), prin dezescaladare și revenirea soldaților în cazărmi", a spus Wendy Sherman, după discuțiile de luni.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole