Antena 3 CNN Externe Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război. Emiratele Arabe Unite au intermediat înțelegerea

Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război. Emiratele Arabe Unite au intermediat înțelegerea

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Rusia şi Ucraina au efectuat, miercuri, un schimb de prizonieri, după ce Emiratele Arabe Unite au acționat ca intermediar.

Anunțuri concordante în acest sens au fost făcute de Ministerul rus al Apărării şi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Agerpres.

Fiecare parte a eliberat 95 de prizonieri.

"Ca urmare a unui proces de negocieri, 95 de soldați ruși ale căror vieți erau în pericol au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. Nouăzeci și cinci de soldați ai Forțelor armate ucrainene au fost predați la schimb", a indicat Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram.

Ministerul rus a adăugat că soldații vor fi transportați la Moscova pentru a fi examinați medical și supuși unor proceduri de reabilitare fizică și psihologică. Instituția citată a susținut că, pe parcursul prizonieratului în Ucraina, militarii săi s-ar fi confruntat cu un "pericol de moarte", dar nu a oferit detalii.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că prizonierii eliberați de Rusia sunt membri ai forțelor armate ale Kievului, ai gărzii naționale și ai serviciului de frontieră.

Zelenski a mulțumit Emiratelor Arabe Unite pentru ajutorul acordat în facilitarea acestui schimb.

"Nu contează dificultățile. Îi căutăm pe toți cei care sunt în captivitate. Avem datoria de a-i aduce înapoi acasă  pe toți", a scris el pe conturile sale sociale, unde a postat fotografii cu militarii ucraineni, rași în cap și înfășurați în steaguri naționale.

Este cel de-al treilea astfel de schimb între Rusia și Ucraina, în ultimele șapte săptămâni.

În schimbul precedent din luna iunie, cele două părți au eliberat câte 90 de prizonieri, tot prin intermediul Emiratelor Arabe Unite, iar în luna mai, câte 70 de soldați.

La începutul lunii iunie, într-un interviu acordat celor mai importante agenții internaționale de presă, președintele rus Vladimir Putin a evaluat numărul prizonierilor militari ai țării sale deținuți în Ucraina la 1.348, iar numărul prizonierilor ucraineni din Rusia la 6.465. 

Autoritățile ucrainene nu au confirmat aceste cifre.

Putin este urmărit de CPI pentru deportarea în Rusia a zeci de mii de copii ucraineni

Pe de altă parte, Kievul acuză trupele Moscovei că au deportat în Rusia aproximativ 20.000 de minori ucraineni, separându-i de familii.

Moscova respinge acuzațiile și susține că a acționat pentru a asigura securitatea copiilor.

În 2023, Curtea Penală Internațională, CPI, a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin şi pe numele responsabilului rus pentru problemele copiilor, Maria Lvova-Belova. Cei doi sunt acuzați de crime de război tocmai în legătură cu deportarea copiilor ucraineni

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion