Antena 3 CNN Externe Rusia și Iranul încearcă să creeze „haos” pe străzile din Marea Britanie. Șeful MI5 dezvăluie că au fost dejucate 43 de atacuri

Rusia și Iranul încearcă să creeze „haos” pe străzile din Marea Britanie. Șeful MI5 dezvăluie că au fost dejucate 43 de atacuri

de Adriana Duţulescu    |   

Într-un discurs amplu susținut miercuri, directorul general MI5, Ken McCallum, a declarat că Marea Britanie se confruntă cu o amenințare crescută din partea „slujitorilor lui Putin” și a „comploturilor” puse la cale de Iran. El a mai dezvăluit că un număr tot mai mare de copii sunt investigați pentru terorism în Marea Britanie.

Totodată, șeful MI5 s spus că terorismul islamic reapare, dl McCallum explicând că „tendința care mă preocupă cel mai mult este amenințarea din ce în ce mai mare din partea Al Qaeda și în special din partea Statului Islamic ”.

„După câțiva ani în care au fost izolate, au reluat eforturile de a exporta terorismul”, a adăugat el.

În ultima lună, mai mult de o treime din investigațiile prioritare ale MI5 au avut legături cu grupuri teroriste organizate din alte țări.

Dl McCallum a dezvăluit că MI5 și poliția au dejucat 43 de comploturi teroriste, din 2017 până acum.

El a spus că unii dintre teroriști au plănuit uciderea în masă a oamenilor prin folosirea armelor de foc și a explozibililor.

În primul său discurs de acest fel în ultimii doi ani, dl McCallum a spus că echipa sa are „a naibii de mult de muncă” și a descris o imagine a unei amenințări cu mai multe fațete cu care se confruntă Regatul Unit, cu organizații teroriste care renasc, precum Al Qaeda și ISIS, pe lângă terorismul de stat din țări precum Iran și Rusia .

McCallum a spus că rata amenințărilor de stat a crescut cu 48% într-un an, dezvăluind că din ianuarie 2022, MI5 și poliția au răspuns la 20 de comploturi potențial letale susținute de Iran.

El a spus că amenințarea din partea Iranului a crescut „la o scară fără precedent”, avertizând că – împreună cu Rusia – „folosesc proxy” precum asasini plătiți pentru „a-și face treaba murdară”.

Peste 750 de diplomați ruși, mulți dintre ei spioni, au fost expulzați din Europa de când președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina .

Deși acest lucru a afectat serviciile de informații rusești, dl McCallum a spus că acestea se află într-o „misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene” cu „incendiere, sabotaj și multe altele”.

El a trimis un mesaj către criminalii care iau în considerare să lucreze pentru state ostile, spunând: „Dacă luați bani din Iran, Rusia sau orice alt stat pentru a comite acte ilegale în Marea Britanie, veți provoca tot aparatul de securitate națională. Este o alegere pe care o vei regreta.”

Subiecte în articol: Ken McCallum MI5 Rusia Al Qaeda ISIS
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile