Antena 3 CNN Externe Rusia, prima reacție după anunțul că NATO trimite trupe și avioane de luptă în Europa de Est

Rusia, prima reacție după anunțul că NATO trimite trupe și avioane de luptă în Europa de Est

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 15:50 24 Ian 2022 Modificat la 15:50 24 Ian 2022

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Washingtonul și NATO escaladează tensiunile prin "isterie informațională" și "acțiuni concrete" și a estimat că riscul unei ofensive a trupelor ucrainene împotriva separatiștilor din estul țării este "foarte mare".

"Trăim într-un mediu agresiv", a spus Peskov reporterilor, adăugând că președintele Vladimir Putin ia "măsurile necesare pentru a proteja țara".

Alianța Nord-Atlantică a comunicat, luni, că "își plasează forțele în așteptare" și că trimite avioane și nave militare pentru a întări capacitatea de descurajare și apărare în țările flancului estic.

Occidentul susține că Moscova pregătește invadarea Ucrainei, după ce a mobilizat 100.000 de militari de-a lungul frontierei comune.

Rusia neagă și acuză, la rândul său, NATO că avansează către granițele sale.

De la Moscova lucrurile se văd invers: Kievul ar pregăti o ofensivă în teritoriile separatiste

Oficialul Kremlinului a afirmat, luni, că Ucraina pregătește o ofensivă în estul țării, unde trupele Kievului luptă cu separatiștii pro-rusi din 2014.

"Autoritățile ucrainene concentrează o cantitate imensă de forțe și mijloace la granița cu republicile autoproclamate", a susținut Dmitri Peskov. 

"Natura acestei concentrări indică pregătiri pentru o ofensivă", a adăugat el, estimând că riscul unei astfel de operațiuni acum "este foarte mare, mai mare decât înainte".

Presa internațională a relatat, săptămâna trecută, că Moscova s-ar pregăti să recunoască așa-numitele "republici populare" Donețk și Lugansk, regiuni situate în estul Ucrainei și controlate de separatiști pro-ruși.

Recunoașterea - la inițiativa unui grup de deputați din Duma de Stat - ar putea oferi Moscovei pretextul unei intervenții armate.

Apărarea populației ruse sau pro-ruse a constituit, de altfel, pretextul uzual la care a recurs Moscova pentru deplasări de trupe și intervenții militare în Transnistria (la începutul anilor '90) și în Georgia (2008).

În 2014, Crimeea a fost anexată de Rusia în urma unui referendum nerecunoscut internațional.

Tătarii și ucrainenii au boicotat referendumul la care au participat doar etnicii ruși, majoritari în peninsulă.

Rezultatul votului a fost de 97% în favoarea alipirii la Rusia.

Noi negocieri depind de răspunsul scris al SUA la pretențiile Moscovei

Mai multe runde de discuții dintre Rusia și Occident au eșuat în tentativa de a detensiona criza.

NATO pregătește acum o propunere pentru noi discuții cu Rusia, după ce Kremlinul formulat mai multe pretenții, între care blocarea accesului Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică și retragerea Alianței din Europa de Est.

NATO insistă că nu va negocia cu privire la principiile sale de bază, care includ apărarea tuturor aliaților și libertatea statelor de a decide să adere la Alianță.

Dmitri Peskov a confirmat că Moscova așteaptă să primească răspunsul scris de la Washington și că va decide ulterior asupra căii de urmat.

Foto: Drapelul rus fluturând în Sevastopol

Etichete: Rusia Dmitri Pesko NATO
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole