Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Rusia răspunde la câteva ore după ce separatiștii din Transnistria i-au cerut ajutorul

Rusia răspunde la câteva ore după ce separatiștii din Transnistria i-au cerut ajutorul

Laurențiu Rădulescu, Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 18:44 28 Feb 2024 Modificat la 19:24 28 Feb 2024

Rusia a comunicat miercuri după-amiază că "protejarea populației din Transnistria" este o prioritate, relatează presa internațională.

"Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenție de către organismele ruse competente", a transmis Ministerul rus de Externe.

Așa-zisul Congres al "deputaților de la toate nivelurile" din Transnistria, întrunit la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a adoptat o rezoluție oficială prin care cere "protecția" Rusiei în fața unei "presiuni economice concertate" din partea guvernului moldovean.

"Cerem Consiliului Federației şi Dumei de Stat a Rusiei să implementeze măsuri de protecție a Transnistriei, pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova", se afirmă în documentul adoptat de deputați.

Rezoluția amintește că în stânga Nistrului locuiesc 220.000 de persoane cu cetățenie rusă.

Nemulțumirea Tiraspolului vine după ce autoritățile de la Chișinău au obligat, de la 1 ianuarie, firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

În GALERIA FOTO următoare, imagini de la evenimentul de la Tiraspol.

[GAL layout="3"]

Reacții internaționale la tensiunile din Republica Moldova

Premierul polonez Donald Tusk a apreciat, miercuri, că tensiunile din Transnistria sunt "periculoase" pentru regiune și Ucraina.

"Amenințarea unei intervenții ruse sau cel puțin a unei provocări ruse este permanentă. Asta nu mă surprinde. Dar arată cât de periculoasă este situația, și nu doar pentru Ucraina", a spus el.

Pentru Republica Moldova, țară candidată la integrarea în Uniunea Europeană și care se învecinează cu România și Ucraina, apelul congresului de la Tiraspol este de natură să alimenteze temerile de agresiune pe teritoriul său, mai ales că Rusia are forțe care staționează de zeci de ani în Transnistria.

Republica Moldova nu este membră a NATO și este îngrijorător faptul că rezoluția separatiștilor de la Tiraspol face referire la cetățenii ruși care trăiesc în stânga Nistrului, remarcă agenția germană de presă DPA.

În pofida cererilor multiple și a unui referendum din 2006, când peste 90% dintre localnici s-au pronunțat pentru secesiunea așa-zisei "Republici Moldovenești Transnistrene" și pentru anexarea regiunii la Rusia, Moscova nu a recunoscut până în prezent independența Transnistriei, adaugă DPA.

Apelul reuniunii de la Tiraspol este formulat cu doar o zi înainte ca președintele rus Vladimir Putin să-și susțină discursul despre starea națiunii în fața camerelor reunite ale Parlamentului de la Moscova.

Mulți se așteaptă ca, joi, Putin să facă public punctul de vedere al Kremlinului în privința solicitării separatiștilor transnistreni.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole