Antena 3 CNN Externe Rusia produce drone în China în cadrul unui program strict secret deşi chinezii neagă orice implicare

Rusia produce drone în China în cadrul unui program strict secret deşi chinezii neagă orice implicare

Rusia și China sunt angajate într-un program secret de arme pentru a produce drone cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei, susține un raport.

O filială a companiei ruse de stat de armament Almaz-Antey, IEMZ Kupol, ar fi dezvoltat un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3) în China, potrivit unor documente apărute în presa occidentală dar şi a unoe surse militare, conform The Independent.

Documentele ar arăta că Kupol a declarat Ministerului rus al Apărării că a fost în măsură să producă drone, inclusiv modelul G3, la scară largă într-o fabrică din China - cu ajutorul specialiștilor locali.

Atât Kupol, cât și Ministerul Apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Aceasta vine în contextul în care consilierul prezidențial al Ucrainei, Vladyslav Vlasiuk, a declarat că aproximativ 60 % din piesele străine găsite în armele rusești pe câmpul de luptă din Ucraina provin din China.

Beijingul a negat în repetate rânduri furnizarea de armament sau de componente oricărei părți și afirmă că nu este implicat în războiul din Ucraina. Ministerul chinez de Externe a declarat pentru Reuters că nu are cunoștință de un astfel de proiect, adăugând că țara are măsuri stricte de control privind exportul de drone sau vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Fabian Hinz, cercetător la think tank-ul International Institute for Strategic Studies, a declarat că, dacă se confirmă, livrarea de UAV-uri din China către Rusia este o evoluție semnificativă în război.

Samuel Bendett, senior fellow la Centrul pentru o nouă securitate americană (CNAS), a declarat că Beijingul ar fi ezitant să se expună sancțiunilor internaționale pentru că a ajutat Moscova. El a adăugat că sunt necesare mai multe informații pentru a demonstra existența unui astfel de proiect.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile