Antena 3 CNN Externe Rusia pompează 100 de milioane de euro într-o operațiune care să blocheze aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Rusia pompează 100 de milioane de euro într-o operațiune care să blocheze aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

de Adrian Iclozan    |   

Moscova a finanțat cu zeci de milioane de euro în numerar o operațiune de anvergură al cărei obiectiv este să împiedice aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, relatează Politico, citând un oficial de rang înalt de la Chișinău.

În operațiune sunt utilizate numeroase conturi pe rețelele sociale, potrivit publicației citate.

Consilierul pentru securitate națională al Republicii Moldova, Stanislav Secrieru, afirmă că Rusia a început un „atac fără precedent”, bazat pe tactici hibride, înaintea votului național de luna viitoare privind aderarea țării la blocul comunitar.

„Ne confruntăm cu o strategie înfricoșătoare: exploatarea fricii și, în special, a fricii de război. Mașinăria de dezinformare a Rusiei leagă, pentru prima dată, în mod periculos, amenințarea războiului în interiorul granițelor noastre de încercarea Moldovei de a adera la UE”, a explicat el.

Potrivit lui Secrieru, Maia Sandu, șefa statului și susținătoare fermă a opțiunii pro-europene, este ținta principală a unor atacuri digitale menite să compromită relațiile tot mai strânse ale Chișinăului cu Occidentul.

Sandu candidează pentru un al doilea mandat în alegerile din 20 octombrie. Tot atunci, alegătorii sunt chemați să se pronunțe la referendumul constituțional, urmând să răspundă „da” sau „nu” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

O coaliție formată din mai mult de o duzină de partide pro-occidentale le cere cetățenilor să voteze „da”. Republica Moldova a primit statutul de țară candidată anul trecut, iar negocierile de aderare au început în decembrie.

Oficial de la Chișinău: Rusia a pompat anul trecut 50 de milioane de euro pentru a influența alegerile"

„Autoritățile de aplicare a legii estimează că 50 de milioane de euro au fost direcționate către alegerile (locale) de anul trecut, fiind folosite pentru a cumpăra pe toată lumea, de la propagandiști la alegători vulnerabili.

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul, anticipăm un aflux și mai mare de fonduri ilicite, estimările sugerând că Rusia va cheltui aproximativ 100 de milioane de euro pentru interferența în procesele democratice moldovenești în acest an”, a apreciat Stanislav Secrieru.

„Agențiile de informații ale Kremlinului inundă peisajul politic cu partide și candidați clonați, de la pro-ruși la pro-europeni falși”, a insistat el.

Vara trecută, serviciile secrete ucrainene au avertizat că au intrat pe firul unui complot finanțat de Moscova, de răsturnare prin violență a guvernului de la Chișinău. Fostul deputat pro-rus Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în contumacie pentru devalizarea mai multor bănci din țară, fost indicat drept organizator al loviturii de stat. Partidului său i s-a interzis să participe la alegeri.

Un document elaborat de Centrul Stockholm pentru Studii Est-Europene și consultat de Politico afirmă că regimul de la Kremlin finanțează în mod activ mai multe de grupuri de opoziție, iar activiștii pro-Moscova - unii dintre ei fiind recrutați prin intermediul cluburilor sportive locale - au fost instruiți în Rusia cum să provoace agenții de poliție, forțând utilizarea gazelor lacrimogene.

Platformele precum TikTok și Telegram au fost, de asemenea, utilizate pentru a viza tinerii, a concluzionat raportul, care solicită Bruxelles-ului să facă presiuni asupra firmelor de tehnologie pentru a lua măsuri împotriva acestor practici.

Săptămâna aceasta, Moldova a interzis cinci instituții mass-media rusești de stat.

Consilierul Secrieru spune că, în prezent, țara își consolidează apărarea împotriva atacurilor cibernetice.

„Ei (rușii) mizează pe frică, știind că fereastra noastră pentru aderarea la UE nu va rămâne deschisă la nesfârșit”, a punctat el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile