Declaraţia generalului-maior Christian Freuding, consilier al ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, şi responsabil pentru sprijinul pentru Kiev în cadrul Bundeswehr, vine într-un moment în care forţele Kievului traversează o perioadă dificilă după eşecul contraofensivei lansate în timpul verii şi a încetării sprijinului militar american ca urmare a tensiunilor politice de la Washington.
Afirmaţiile generalului vin să confirme o evaluare a serviciilor de informaţii americane, declasificată pe 12 decembrie, potrivit căreia 315.000 soldaţi ruşi au fost răniţi sau ucişi de la începutul invaziei în Ucraina în februarie 2022.
Generalul german a precizat, totodată, că ruşii au pierdut mii de tancuri şi vehicule blindate. Cu toate acestea, el a remarcat că Rusia reuşeşte să recruteze personal, inclusiv deţinuţi care sunt aduşi pe front.
Potrivit ultimei informări a Statului Major General de la Kiev, armata rusă a pierdut Rusia a pierdut 359.230 de militari în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.977 de tancuri, 11.070 de vehicule blindate de luptă, 11.292 de vehicule și cisterne de aprovizionare cu combustibil, 8.464 de sisteme de artilerie, 943 de sisteme de lansare multiple a rachetelor, 623 de sisteme de apărare antiaeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere și 6591 de drone, 23 de vase de suprafaţă şi un submarin.
Cu toate acestea, după eşecul contraofensivei lansate în timpul verii, armata ucraineană a ajuns la punctul culminant, iar recent a trecut într-o postură defensivă pe toate fronturile.
Preşedintele Vladimir Putin a indicat recent că Rusia a reuşit să recruteze voluntar 486.000 de soldaţi pentru armată în 2023. Liderul de la Kremlin a promis că va continua să consolideze capacităţile militare ale armatei, în timp ce economia Rusiei a fost trecută pe picior de război. Generalul Freunding recunoaşte că Occidentul a subestimat rezistenţa Rusiei la începutul războiului.
"Poate că nu am văzut sau nu am vrut să vedem că sunt capabili să continue să se aprovizioneze de la aliaţi, fie că este vorba de Coreea de Nord, China sau de statele din Sudul Global", a spus generalul german referindu-se la ţările grupului Brics din emisfera sudică, precum Brazilia, India şi Africa de Sud.
În 2023, forțele aeriene NATO din Europa au efectuat peste 300 de misiuni de interceptare a avioanele militare rusești în apropierea spațiului aerian al Alianței. Majoritatea interceptărilor au avut loc deasupra Mării Baltice. Aeronavale NATO au misiuni permanente de poliție aeriană şi intervin de fiecare dată când avioanele militare rusești se apropie de spațiul aerian aliat în mod imprevizibil.
În general, în zona flancului estic al Alianţei, avioanele militare rusești nu transmit codul transponder care să indice poziția și altitudinea lor. De asemenea, piloţii militari ruşi nu transmit planul de zbor şi nu comunică cu controlorii de trafic aerian. Marea majoritate a întâlnirilor aeriene dintre NATO și avioanele rusești au fost sigure și profesionale. Încălcările spațiului aerian NATO de către aeronavele militare rusești au rămas rare și, în general, de scurtă durată.