Rusia respins, vineri, informaţiile din presă referitoare la un presupus plan rus de asasinare a directorului general al companiei germane producătoare de armament Rheinmetall. De asemenea, Kremlinul a dezmințit şi zvonurile potrivit cărora Viktor Orban îi dă raportul lui Donald Trump după Summitul NATO și după vizitele în Ucraina, Rusia și China, spun agenţiile Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.
Şi deşi a refuzat să comenteze gafele preşedintelui american Joe Biden la summitul NATO, Rusia a calificat drept o escaladare periculoasă declaraţiile de la acest summit prin care unele state occidentale au permis Ucrainei să folosească armele oferite de ele ca ajutor militar pentru a lovi teritoriul Rusiei.
Vorbind despre relatările din presă legate de un plan rus de asasinare a directorului general al producătorului german de armament Rheinmetall, companie implicată semnificativ în ajutorul militar oferit Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că "toate acestea sunt prezentate în stilul "ştirilor false" şi, prin urmare, nu putem lua aceste informaţii în serios".
"Ne este foarte greu să comentăm informaţii din diverse mass-media care nu conţin niciun argument serios şi se bazează pe surse anonime", a adăugat el, vorbind la un briefing de presă.
Kremlinul a negat de asemenea că premierul ungar Viktor Orban, care pe 5 iulie a efectuat o vizită la Moscova condamnată de liderii occidentali, i-ar fi transmis candidatului republican la preşedinţia SUA, fostul preşedinte Donald Trump, vreun mesaj din partea preşedintelui rus Vladimir Putin.
"Nu au fost transmise mesaje, nici scrise, nici orale", a precizat Peskov, răspunzând negativ şi la întrebarea dacă Orban l-a informat pe Putin, cu care s-a întâlnit la Moscova, despre intenţia sa de a se întâlni cu Trump în curând. "Nu, domnul Orban nu l-a informat pe Putin despre aceste planuri", a spus Peskov.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Putin a catalogat drept o escaladare periculoasă permisiunea acordată Kievului de unele ţări occidentale de a folosi în atacuri pe asupra teritoriului rus armele furnizare armatei ucrainene ca ajutor militar în războiul cu Rusia, deşi a remarcat totodată că aceste arme au fost deja folosite în acest mod încă de dinainte ca Ucraina să primească public şi explicit permisiunea.
"Vedem declaraţii ale reprezentanţilor unor capitale, Londra şi altele, care nu văd nicio restricţie în acest sens şi vedem ţări care încearcă să menţină echilibrul şi spun că sunt împotriva unei astfel de relaxări a condiţiilor de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acţiune", a declarat Dmitri Peskov.
Dar, la urma urmei, principalul lucru este că aceste rachete lovesc deja teritoriul nostru", a continuat el, remarcând însă ca noutate creşterea razei de acţiune a rachetelor pentru care Occidentul autorizează loviturile ucrainene asupra ţintelor ruseşti, iar "aceasta este într-adevăr o provocare nouă, o foarte periculoasă escaladare a tensiunii".
CNN: Putin a încercat să-l asasineze pe directorul unei companii de armament din Germania care trimite arme în Ucraina
Postul american CNN a susţinut, joi, că Statele Unite şi Germania au dejucat la începutul anului un plan de asasinat atribuit Rusiei împotriva directorului general al companiei Rheinmetall, Armin Papperger, care ar fi primit protecţie din partea serviciilor de securitate germane. Compania Rheinmetall produce obuze de artilerie de calibrul 155 mm şi intenţionează să înceapă producţia de vehicule blindate în Ucraina.
Complotul a făcut parte dintr-o serie de planuri ale Rusiei de a asasina directori din industria de apărare din întreaga Europă care sprijineau efortul de război al Ucrainei, au declarat aceste surse. Planul de a-l ucide pe Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall AG, a fost cel mai bine pus la punct plan dintre toate acestea.
În momentul când americanii au aflat despre acest complot, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au reuşit să îl protejeze pe Papperger. Un oficial guvernamental german de nivel înalt a confirmat că Berlinul
De mai bine de șase luni, Rusia desfășoară o campanie de sabotaj în toată Europa, în mare parte prin interpuşi. A recrutat amatori locali pentru orice, de la atacuri incendiare asupra depozitelor legate de arme pentru Ucraina până la acte mărunte de vandalism - toate menite să împiedice fluxul de arme din Vest către Ucraina și sprijinul public neclintit pentru Kiev.a fost avertizat de SUA cu privire la acest complot, mai menţionează CNN.
Potrivit CNN, Armin Papperger a fost o ţintă evidentă pentru ruşi: compania sa, Rheinmetall, este cel mai mare şi cel mai de succes producător german de proiectile de artilerie de 155 mm care au devenit arma decisivă în războiul de uzură din Ucraina.
În următoarele săptămâni, compania va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina, un efort despre care o sursă familiarizată cu domeniul informaţiilor a declarat că este foarte îngrijorător pentru Rusia.