În jurul orei locale 10:30 (aceeași oră în România) SkyNews relata că primarul Kievului, Vitali Kliciko, a pus un avertisment pe Telegram: "Explozii în capitală. Mergeți de urgență în adăposturi!"
Jurnaliștii de la The Kyiv Independent și Kyiv Post au confirmat, la rândul lor, o "serie de explozii" în capitala ucraineană.
În cartierul Novopecerski Lîpki ar fi fost lovită o clădire rezidențială.
Primarul Kliciko spune că există, de asemenea, apeluri de urgență în cartierele Solomianski și Dniprovski.
Primele informații arată că atacul desfășurat la lumina zilei a fost efectuat de armata rusă cu rachete "Zircon" (hipersonică) sau "Onyx-M" (supersonică)
Acestea au fost lansate asupra Kievului de pe teritoriul Crimeei, fiindu-le imprimată o traiectorie spre centrul capitalei ucrainene.
Presa rusă semnalează o explozie puternică la Aeroportul Internațional Kiev
O explozie puternică a avut loc în apropierea aeroportului Internațional Kiev ("Juliani") în această dimineață.
Martori oculari citați de agenția rusă TASS au indicat că o coloană de fum a devenit vizibilă după deflagrație.
Între timp, forțele aeriene au transmis că au doborât două rachete balistice care vizau Kievul.
Rachetele au fost lansate din peninsula ocupată Crimeea și au fost doborâte în jurul orei locale 10.30, a declarat comandantul Forțelor aeriene ucrainene, general-locotenentul Mykola Olesciuk.
"Țintele au fost distruse, tipul lor a fost stabilit. Mulțumim apărătorilor cerului pentru activitatea lor de luptă", a scris el pe Telegram.
Atacul la lumina zilei, precedat de atacuri cu drone la Odesa și Nikolaev
Anterior atacului din Kiev, oficialii ucraineni au anunțat că un val de drone a vizat, în cursul nopții de duminică spre luni, orașele Odesa și Nikolaev.
Astfel, armata ucraineană a doborât opt din cele nouă drone lansate de Rusia asupra unor zone din sudul țării.
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că dronele "Shahed" au fost lansate din Crimeea și au fost ulterior doborâte deasupra regiunilor Nikolaev și Odesa.
11 persoane au fost rănite de resturi de dronă la Nikolaev.
La Odesa, atacul rusesc a dus la întreruperea alimentării cu electricitate, după ce una dintre instalațiile de înaltă tensiune de acolo a fost avariată.
Nu este clar ce s-a întâmplat cu drona rămasă neinterceptată.
Rusia ar fi testat în premieră, în luna februarie, racheta Zircon asupra capitalei ucrainene
În urmă cu două luni și jumătate, Institutul de Cercetare și Expertiză Criminalistică din Kiev a comunicat că a identificat resturi ale acestei rachetei hipersonice rusești Zircon în urma unui atac desfășurat în data de 7 februarie asupra capitalei ucrainene.
Racheta a căzut într-un cartier din Kiev iar resturile sale au avariat rețeaua de cabluri subterane.
Atacul cu Zircon ar fi fost lansat din Crimeea ocupată, potrivit ucrainenilor.
Ce se știe despre 3M22 Zircon
Potrivit specialiștilor, 3M22 Zircon este o rachetă de croazieră hipersonică având capabilități de manevră, dotată cu aripi.
Este accelerată la viteze supersonice de o treaptă de motoare cu combustibil solid.
Apoi, sarcina accelerării este preluată de un motor cu combustibil lichid, de tip scramjet (motor cu reacție în care arderea are loc în flux de aer supersonic, n.r.).
Plasat în a doua treaptă a rachetei, motorul scramjet este responsabil de accelerarea acestui vehicul până la viteze hipersonice.
Raza de acțiune este estimată la 135-270 mile marine (250-500 km) la altitudini mici și până la 400 de mile marine (740 km) pe o traiectorie semibalistică.
Raza medie de acțiune este de aproximativ 400 - 450 km.
Viteza mare atinsă de Zircon îi conferă în mod potențial caracteristici mai bune de penetrare a țintei decât rachetele de croazieră subsonice mai ușoare, precum Tomahawk, de fabricație americană.
Fiind de două ori mai grea și de aproape unsprezece ori mai rapidă decât Tomahawk, Zircon are o energie cinetică la sosire de peste 242 de ori mai mare decât cea a unei rachete Tomahawk, valoarea respectivă fiind estimată la echivalentul detonării a 2,15 tone de TNT.
O navă atacată cu Zircon ar avea doar 12 secunde să se apere
Presupusa viteză maximă Mach 9 însemna că nu poate fi interceptată de sistemele de apărare antirachetă existente, iar precizia sa o face potențial letală pentru ținte mari, cum ar fi portavioanele.
Zborul la viteze hipersonice duce la următorul fenomen: presiunea aerului din "fața" rachetei formează un nor de plasmă în timp ce aceasta se deplasează.
Norul absoarbe undele radio și face acest vector practic invizibil pentru sistemele radar în timpul fazei hipersonice a zborului.
Chiar dacă încetinește la Mach 5 - Mach 6 în faza terminală a zborului, asta lasă unei nave de război luate la țină doar 12 secunde să reacționeze și să încerce să distrugă racheta Zircon.
3M22 transmite informații în timpul zborului și poate fi controlată telecomandat, dacă este necesar. Încărcătura de luptă este între 300 și 400 de kilograme. Capacitatea distructivă estimată a unei încărcături termonucleare de greutate echivalentă este mai mare de 200 de kilotone.
Spre comparație, bomba atomică lansată asupra Hiroshimei la 6 august 1945 a avut o putere distructivă echivalentă cu 15 - 20 de kilotone de explozibil convențional.