Antena 3 CNN Externe Rusia a invadat Ucraina | Ce știm până acum

Rusia a invadat Ucraina | Ce știm până acum

Rusia a trimis trupe și tancuri peste granițele de nord și de sud ale Ucrainei și a tras rachete în orașe, inclusiv în Kiev, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski  cere poporului să doneze sânge și să se înroleze.

de Alexandra Ionescu    |   

Se teme că zeci de persoane au murit și multe altele au fost rănite după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei.

În urma unui discurs înflăcărat al lui Vladimir Putin de dimineață, trupele și tancurile au ajuns peste granițele de nord și de sud și au fost lansate obuze în orașe.

Explozii au răsunat în orașe, inclusiv în capitala Kiev, peste noapte, înainte ca fotografiile îngrozitoare ale victimelor să înceapă să apară în această dimineață.

Volodimir Zelenski îndeamnă Rusia să nu atace

Cu câteva ore înainte de începerea invaziei, președintele Ucrainei a rostit un discurs televizat prin care îi cerea Rusiei să nu atace.

„Știm sigur că nu avem nevoie de război”, a spus el.

„Nu un război rece, nu un război fierbinte. Nu unul hibrid. Dar dacă vom fi atacați de trupele (inamice), dacă vor încerca să ne ia țara, libertatea, viața, viața copiii noștri, ne vom apăra.

„Nu atacam, ci ne apărăm. Și când ne vei ataca, ne vei vedea fețele, nu spatele, vei vedea fețele noastre.”

Vladimir Putin face un avertisment sumbru către Occident pe măsură ce începe invazia

La ora 6:00, ora Moscovei (3:00 GMT), președintele rus a declarat că trupele sale vor „demilitariza” și „de-nazifica” Ucraina.

El i-a îndemnat pe militarii ucraineni să depună armele și să plece acasă, înainte de a avertiza că ciocnirile dintre cele două părți sunt acum „inevitabile”.

„Pentru oricine s-ar gândi să intervină din exterior – dacă o faci, te vei confrunta cu consecințe mai mari decât cu orice te-ai confruntat în istorie”, a spus el.

Încep atacurile aeriene asupra Ucrainei

În jurul orei 5 dimineața, ora locală, primele rachete au început să cadă asupra instalațiilor militare din Ucraina.

De asemenea, orașele mari au fost vizate, cu o explozie uriașă răsunând la Kiev.

Soldații ucraineni au fost fotografiați inspectând un obuz în Kiev, care era un proiectil neexplodat, conform unor rapoarte care contrazic afirmațiile Rusiei că folosește doar rachete de înaltă precizie.

În Donbas, care se află în regiunea separatistă Donețk, un bărbat a fost văzut plângând deasupra cadavrului unei persoane despre care se crede că ar fi fiul său, ucis aparent într-unul dintre atacuri.

Mai târziu, o explozie a izbucnit în orașul Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, rapoartele sugerând că aeroportul de acolo a fost vizat de lovituri cu rachete.

Oficialii au spus că un atac asupra unei unități militare din Podilsk, în afara Odesei, a ucis șase persoane și a rănit șapte.

Un bloc de apartamente din Chuhuiv din nord-estul a fost complet distrus de o explozie care a doborât toate ferestrele și i-a dărâmat balcoanele.

Potrivit analizei Bellingcat, blocul de apartamente a fost probabil lovit din greșeală din cauza apropierii de un aeroport din apropiere.

Trupele ruse intră în orașele ucrainene

Interfax a raportat că soldații ruși au debarcat în orașele ucrainene Mariupol din sud-est și Odesa, la Marea Neagră.

Trupele aflate în vârful unei coloane de vehicule militare au intrat în Ucraina de la un punct de trecere a frontierei cu Belarus la nord, a informat CNN în jurul orei 6:48, ora locală.

Președintele Ucrainei adresează un discurs televizat către conaționalii săi 

"Rusia a desfășurat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. Au fost auzite explozii în multe orașe din Ucraina", a spus Volodimir Zelenski la câteva ore după începerea bombardamentelor.

„Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre.

„Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional.

"Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stați acasă dacă puteți. Noi muncim. Armata lucrează. Tot sectorul de apărare și securitate funcționează", a adăugat el.

"Fara panica. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina.”

Boris Johnson se angajează să acționeze „în mod decisiv”

Chiar înainte de ora 5:00 GMT, în jurul timpului în care președintele Zelenski a declarat legea marțială, premierul Marii Britanii a condamnat atacul și s-a angajat să sprijine Ucraina.

„Sunt îngrozit de evenimentele oribile din Ucraina și am vorbit cu președintele Zelenski pentru a stabili următorii pași”, a scris el pe Twitter.

„Președintele Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii lansând acest atac neprovocat asupra Ucrainei. Regatul Unit și aliații noștri vor răspunde decisiv”.

Ucraina răspunde la atacurile trupelor rusești

Armata ucraineană a anunțat că a distrus patru tancuri rusești pe o șosea din apropierea orașului Kharkiv, din estul orașului, potrivit Reuters.

Acesta a susținut că a ucis 50 de militari în apropierea unui oraș din regiunea Lugansk și a doborât o a șasea aeronavă rusească, tot în estul țării.

Rusia a negat informațiile conform cărora aeronavele sau vehiculele sale blindate au fost distruse.

Serviciul de grăniceri al Ucrainei a declarat că trei dintre militarii săi au fost uciși în regiunea de sud Herson și că alți câțiva au fost răniți.

Traficul aerian comercial spre și din Ucraina se oprește

Wizz Air, o companie aeriană maghiară care oferă de obicei multe servicii în și din Ucraina, a declarat că va opri aceste zboruri pe măsură ce spațiul aerian ucrainean este închis.

„Din cauza evenimentelor actuale din Ucraina și a închiderii spațiului aerian, Wizz Air regretă să informeze clienții noștri că compania aeriană trebuie să suspende temporar toate operațiunile de zbor din țară”, se arată în comunicat.

Până acum, rutele comerciale în afara țării erau disponibile pentru cei care sperau să plece.

Compania aeriană Ryanair a suspendat și zborurile către Ucraina, cel puțin pentru următoarele două săptămâni.

Ryanair a declarat: „Din cauza închiderii spațiului aerian ucrainean peste noapte și a aparentei invazii de către forțele ruse, toate zborurile Ryanair către/dinspre Ucraina au fost suspendate pentru cel puțin 14 zile.

Președintele Ucrainei își îndeamnă poporul să doneze sânge

După ce a avut o întrevedere cu ministrul său în această dimineață, în jurul orei 9:00 GMT, Volodimir Zelenski a făcut un apel către ucrainenii cu experiență militară să se înrolezde întru apărarea țării.

Guvernul va oferi arme celor care le doresc, a spus el, înainte de a îndemna oamenii să doneze sânge pentru a ajuta spitalele.

Ucraina a rupt acum legăturile diplomatice cu Rusia, a confirmat președintele.

Boris Johnson solicită o întâlnire urgentă a NATO

Premierul Marii Britanii a cerut ca forțele occidentale aliate să se întâlnească cât mai curând posibil.

„Aceasta este o catastrofă pentru continentul nostru”, a scris el pe Twitter.

Moscova este pregătită să discute cu Kievul despre statutul neutru al Ucrainei

Moscova este pregătită să negocieze cu conducerea Ucrainei asupra statutului neutru al acestei țări și a refuzului de a plasa arme pe teritoriul acesteia, a declarat reporterilor secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

"Președintele (Putin ) și-a formulat viziunea despre ceea ce ne-am aștepta de la Ucraina  pentru ca "problemele conceptuale" roș-liniare să fie rezolvate.

Acesta este un statut neutru, acesta este un refuz de a desfășura arme", a clarificat el.

„Iată întrebarea: este gata conducerea Ucrainei pentru asta?

 

Subiecte în articol: Ucraina Rusia
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion