Antena 3 CNN Externe Își va extinde Rusia invazia în Moldova? Ce spun oficialii americani şi ucraineni

Își va extinde Rusia invazia în Moldova? Ce spun oficialii americani şi ucraineni

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 08:35 25 Apr 2022 Modificat la 08:35 25 Apr 2022

Oficialii americani şi ucraineni au discutat duminică despre posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să-şi extindă invazia din Ucraina în Moldova - un alt stat fost sovietic şi non-membru NATO din Europa de Est, transmite Politico.

„Cred că unde se duc de aici rămâne de văzut”, a declarat într-un interviu Jon Finer, consilier adjunct pentru securitatea naţională, la emisiunea „Meet the Press” de la NBC.

„Dar sunt departe de oraşe precum Odesa” – oraşul-port al Mării Negre din sudul Ucrainei – „şi cu siguranţă de Moldova. Forţele ruse mai au de dat multe lupte”, a adăugat Finer, „şi credem că ucrainenii vor fi foarte eficienţi în a le respinge”.

Presat asupra modului în care strategia administraţiei Biden în timp de război s-ar schimba dacă Rusia ar începe să facă mişcări către Moldova, Finer a răspuns că „Statele Unite au arătat capacitatea de a fi agile. 

Vom continua să facem asta în funcţie de modul în care evoluează lucrurile pe câmpul de luptă”, a spus Finer. Comentariile lui Finer au venit după ce agenţiile de presă ruse au raportat vinerea trecută că Rustam Minnekayev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a declarat că Rusia intenţionează să preia controlul deplin asupra Donbasului şi sudului Ucrainei.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale către Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populaţia de limbă rusă este oprimată”, a spus Minnekayev la o întâlnire în regiunea rusească Sverdlovsk.

Transnistria este o regiune separatistă pro-rusă a Moldovei care se învecinează cu Ucraina la sud-vest. Moldova, la fel ca Ucraina, a făcut parte din Uniunea Sovietică până când preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov a dizolvat statul comunist în extindere în 1991.

Minnekayev a mai spus că Rusia intenţionează să stabilească un coridor terestru între Donbas şi Crimeea, peninsula Mării Negre la sud de Ucraina, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova la chemat apoi pe Oleg Vasnetov, ambasadorul Rusiei în ţară, pentru a-şi exprima „profunda îngrijorare” vinerea trecută cu privire la remarcile lui Minnekayev. „Aceste declaraţii sunt nefondate şi contrazic poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, se arată într-un comunicat al ministerului.

În cadrul întâlnirii cu Vasnetov, „S-a reiterat că Republica Moldova, în conformitate cu constituţia sa, este un stat neutru şi acest principiu trebuie respectat de toţi actorii internaţionali, inclusiv de Federaţia Rusă”.

Întrebat duminică despre o potenţială invazie rusă în Moldova, Igor Zhovkva, adjunct şefului biroului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru NBC că forţele ruse „se pot deplasa oriunde vor, dar nu o vor face, nu le vom lăsa să facă asta.”

„Războiul real al Rusiei a început în 2014 prin capturarea Crimeei şi a unei părţi din Donbas. Deci, da, acum vor să captureze întregul Donbas. Da, vor să facă legătura între Donbas şi Crimeea”, a spus Zhovkva, informează Mediafax.

„În ceea ce priveşte Republica Moldova, da, am auzit acele anunţuri ale oficialilor ruşi”, a continuat Zhovkva. "Cine ştie? Nu se ştie niciodată cu Rusia, dar... asta ar putea fi o mare posibilitate.”

Într-o adresă de vineri trecută , Zelenski şi-a repetat avertismentul că invadarea Ucrainei de către Rusia „a fost doar începutul” şi că apoi Putin intenţionează „să captureze alte ţări”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole