Antena 3 CNN Politică Rusia intră în Parlamentul României pe listele de deputați și senatori ai AUR și SOS. „Mie îmi place Putin și nu-mi place UE”

Rusia intră în Parlamentul României pe listele de deputați și senatori ai AUR și SOS. „Mie îmi place Putin și nu-mi place UE”

Robert Kiss
4 minute de citit Publicat la 07:00 11 Dec 2024 Modificat la 12:01 11 Dec 2024

După alegerile din 1 decembrie, în Parlamentul României au ajuns deputați și senatori cu simpatii rusești. Pe lângă aleșii care s-au regăsit și în legislativele precedente, partide precum AUR și SOS România au pus pe liste simpatizanți ai regimului de la Kremlin. Inclusiv pe listele USR se regăsește un deputat care participa în urmă cu câțiva ani la întâlniri la Ambasada Rusiei cu Valeri Kuzmin.

În martie 2022, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, 4 parlamentari în frunte cu Diana Șoșoacă mergeau la Ambasda Rusiei de la București, la o întâlnire cu ambasadorul rus Valeri Kuzmin. În afară de Diana Șoșoacă, la întâlnire mai participau Dumitru Coarnă, Mihai Lasca și Francisc Tobă. Imediat după întâlnire, Dumitru Coarnă a fost exclus din PSD. Coarnă, de profesie polițist, fost șef al Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, a trecut ulterior la AUR, dar a plecat și din partidul lui Simion și a ajuns în partidul Dianei Șoșoacă. La alegerile din acest an a obținut un mandat de deputat de București din partea SOS România. Mihai Lasca a candidat și el la parlamentare din partea PPR (Patrioţii Poporului Român), dar nu a prins un loc în noul Parlament.

Tot la ambasada Rusiei mergeau în 2021 mai mulți primari, viceprimari și oameni de afaceri. Aceștia se întâlneau cu ambasadorul lui Putin pentru a discuta despre „cooperarea bilaterală”. La momentul respectiv, Vladimir Putin dăduse, cu două săptămâni înainte, un ultimatum, de facto, inclusiv României, să iasă din NATO și UE. Departamentul de stat al SUA tocmai avertizase despre iminența invaziei ruse în Ucraina. Ceea ce s-a și întâmplat două luni mai târziu. 

Printre cei care îi strângeau mâna lui Kuzmin se numără doi politiceni care erau, ambii, în USR: primarul din Alba Iulia Gabriel Pleșa (întors în PNL) și viceprimarul USR din Râmnicu-Vâlcea, Andrei Gheorghiu.

Andrei Gheorghiu a obținut la alegerile din 1 decembrie un mandat de deputat de Vâlcea pe lista USR.

Pe listele partidului AUR, condus de George Simion, se regăsesc fel și fel de personaje precum Goerge Becali, Lidia Vadim Tudor, Mihail Neamțu sau Mugur Mihăescu. Discursul liderilor din partidul extremist este, de multe ori, unul anti-occidental și conspiraționist. În Parlament au intrat, însă, și personaje care și-au exprimat direct simpatia pentru Rusia și Valdimir Putin.

Unul dintre acestea este Cristian Vântu, acum deputat de Mureș. Vâtu este medic veterinar și pasionat de câinii de rasă. Acesta scria înainte de alegerile parlamentare trecute mesaje pro-Putin și pro-dictatura moscovită.

„Votez AUR pentru că presa globalistă spune că ar fi un partid anti-UE susținut de Putin, iar mie îmi place Putin și nu-mi place UE. Uniunea Europeană este noua Uniune Sovietică, nu Rusia creștină", spunea Cristian Vântu într-o postare preluată pe pagina filialei județene Mureș a AUR, cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din decembrie 2020, potrivit ziaristii.com.

Nu era pentru prima dată când Vântu își exprima opiniile pro-Moscova. Anterior el mai declarase că „prefer Rusia ortodoxă unui occident marxist, adică satanist (negarea lui Dumnezeu este satanism, nu ateism). Nu ştiu ce vine din Est, nu ştiu exact ce propune Putin şi nu sunt convins că el însuşi ştie foarte bine ce vrea însă un fapt este cert: Rusia de astăzi este mult mai aproape de valorile spirituale și morale în care eu şi majoritatea est-europenilor cred.”

Ulterior, după ce a ajuns candidat AUR la primăria Târgu Mureș, Vântu a spus că nu e „rusofil” și că familia sa a suferit în anii comunismului, dar nu din cauza rușilor, ci din cauza Uniunii Sovietice.

„Bunica din partea mamei și bunicii din partea tatălui au avut de suferit din cauza comunismului adus de tancurile sovietice. Cum aș putea eu să fiu rusofil.... Am trăit din copilărie, permanent, cu această idee, să nu ne ocupe rușii. Dar noi nu vorbeam de poporul rus, era vorba de Uniunea Sovietică, ăla era pericolul”, declara Vântu în vară.

Pe locurile de parlamentar ale SOS România se regăsește și Ninel Peia. Personaj controversat, Peia a trecut pe la mai multe partide și a rămas conoscut după ce în 2019, când a candidat la prezidențiale, a dispărut de la un hotel din Cluj și a fost ulterior găsit la Mănăstirea Putna.

Pe Ninel Peia nu îl leagă de Putin doar ziua de naștere, acesta este un simpatizant al estului, se luptă cu globaliștii și, desigur, cu Soros.

Peia a condus Partidul Neamului Românesc, unde vicepreședinte era Mircea Chelaru. Cei doi erau promovați de Sputnik care scria în 2018 despre „partidul generalilor” care se va bate cu George Soros. Chelaru este cunoscut pentru apropierea de Rusia. Acesta a fost prezent la conferinţa ideologului Kremlinului, Alexandr Dughin, în 2017 la Sala Dalles.

În 2019, Ninel Peia îi transmitea „o scrisoare deschisă” lui Vladimir Putin în care vorbea despre „frumoasa frăție ortodoxă” dintre ruși și români. „Noi, români și ruși, avem un numitor comun care ar tebui să fie un liant spiritual de neclintit”, scria Peia.

Tot pe listele SOS intră în Parlament și Andrei Cosmin Gușă, fiul lui Cosmin Gușă, un susținător virulent al Rusiei.

Diana Șoșoacă nu bagă în Parlament doar pro-ruși, ci și legionari. Deputat de Argeș va fi Tudor Ionescu, liderul organizației extremiste Noua Dreaptă, cunoscută pentru legături cu grupări radicale și pentru promovarea ideologiilor de extremă dreapta.

Pe lângă cei care își exprimă în mod direct simpatia pentru ruși și pentru regimul criminal de la Kremlin, se mai regăsesc și parlamentari care promovează mesaje folosite în mod constant de propaganda rusă. Marea majoritate a parlamentarilor intrați pe listele SOS România, partidul condus de Diana Șoșoacă, au preluat mesajele acesteia privind conspirațiile despre „elita globalistă”, intrarea României în război, sau mesaje anti-NATO și anti-UE.

Un exemplu în acest sens este deputata SOS de Diaspora, Andreea Cîmpianu, care vorbea într-un live pe Facebook despre cum România este „ocupată de NATO”. „Avem partenerul strategic (n.red. SUA) care ne vrea binele, ne vrea binele și atunci când e vorba de resursele noastre”, spune deputata SOS.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole