Agenția rusă TASS, citată de BBC, transmite că inspecția ar urma să dureze una sau două zile și că, după încheierea acesteia, între șase și opt experți internaționali ar urma să rămână la centrală.
Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, confirmă, la rândul său, că o misiune permanentă a ONU la centrala ucraineană ar putea fi stabilită cu ocazia inspecției.
Grossi spune că a obținut din partea Rusiei și Ucrainei garanțiile necesare pentru desfășurarea misiunii AIEA.
"Acestea sunt operațiuni extrem de complexe. Noi mergem într-o zonă de război, într-un teritoriu aflat sub ocupație. Acest lucru necesită garanții clare nu doar din partea Federației Ruse, ci și din partea Ucrainei. Și am reușit să le obținem", a menționat el.
În condiții normale, fără război, o călătorie cu mașina de la Kiev la Zaporojie durează circa șapte ore și jumătate, notează BBC.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele semnalate în zona complexului nuclear în ultimele săptămâni.
Săptămâna trecută, centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică pentru scurt timp, pentru prima oară în istoria sa, după ce liniile electrice au fost avariate.
CNN a relatat că fotografii realizate din satelit arată găuri, aparent provocate de bombardamente, în acoperișul unei construcții situate în apropierea unuia dintre cele șase reactoare nucleare.
Fost inspector șef AIEA: "Cel mai rău lucru ar fi o confruntare între toate părțile aflate la centrala nucleară"
BBC îl citează pe Olli Heinonen, fost inspector șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a făcut o estimare asupra riscurilor misiunii la centrala nucleară ucraineană.
Potrivit acestuia, comunitatea internațională are nevoie de fapte cu privire la ce se întâmplă în complexul nuclear controlat de ruși din luna martie.
Faptele trebuie să includă starea reactoarelor și felul în care personalul ucrainean operează instalațiile nucleare, precizează Heinonen.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, ar putea fi nevoit să "citească printre rânduri" în discuțiile cu inginerii și tehnicienii de la centrală, întrucât e posibil ca aceștia să se teamă să vorbească liber, dat fiind controlul militar exercitat de forțele ruse, anticipează fostul inspector șef.
"Nu pot fi (lucrătorii centralei) atât de deschiși pe cât și-ar dori, nu vor să-și asume riscuri, ar putea fi amenințați. Sunt oameni, au familii, au persoane în îngrijire și își fac griji din cauza asta. Ultimul lucru de care ai nevoie, în calitate de inspector, este o confruntare, fie cu ucrainenii, fie cu rușii, fie între toate trei părțile", a avertizat el, estimând că, totuși, actualul șef al AIEA, Rafael Grossi, este "o persoană capabilă, în măsură să gestioneze situația".
Foto: reactorul nr. 1 de la centrala nucleară Zaporojie