Antena 3 CNN Externe Rusia, încă un pas spre incapacitatea de plată | Băncile străine au refuzat să proceseze plăţi în valoare de 649,2 mil. dolari

Rusia, încă un pas spre incapacitatea de plată | Băncile străine au refuzat să proceseze plăţi în valoare de 649,2 mil. dolari

Ministerul de Finanțe al Rusiei a plătit în ruble o parte din datoriile sale în dolari scadente în această săptămână, după ce băncile străine au refuzat să proceseze plăţi în valoare de 649,2 mil. dolari, ceea ce a dus la speculații privind o posibilă incapacitate tehnică de plată, scrie Bloomberg.

de Claudia Popovici    |   

Ministerul a declarat că băncile străine au respins plățile pentru obligațiunile care ajung la scadență în această lună şi pentru un cupon pentru obligațiunile scadente în aprilie 2042, lăsând Rusia să trimită plățile în ruble la Depozitarul Naţional de Decontări.

Mai mult ministerul de Finanțe a apreciat că "şi-a îndeplinit în totalitate obligațiile".

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste titluri nu a permis Rusiei opțiunea de a plăti în ruble, potrivit documentelor obligațiunilor, ceea ce a ridicat îngrijorarea investitorilor că ţara riscă să intre în incapacitate de plată.

Ambele obligațiuni au o perioadă de grație de 30 de zile, arată datele compilate de Bloomberg, citate de Mediafax. 

"Problema neplații este complicată", a declarat Abdul Kadir Hussain, şeful departamentului de gestionare a activelor cu venit fix de la Arqaam Capital, cu sediul în Dubai.

"Rusia poate pretinde că suntem dispuși să plătim, că avem bani pentru a plăti, dar băncile nu ne lasă să plătim. Nu sunt sigur cum vor trata instanțele acest lucru".

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni financiare dure Rusiei după ce preşedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, împiedicând capacitatea acesteia de a transfera plăţi către deţinătorii de obligaţiuni.

În timp ce Rusia a evitat până acum prima sa incapacitate de plată externă din ultimul secol, măsura luată săptămâna aceasta de Trezoreria SUA de a opri plățile datoriilor în dolari din conturile ţării la băncile americane a reaprins îngrijorările investitorilor.

Subiecte în articol: Rusia ruble
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog