Antena 3 CNN Externe Rusia face presiuni diplomatice asupra Moldovei. Ambasadorul Chișinăului a fost convocat de Lavrov

Rusia face presiuni diplomatice asupra Moldovei. Ambasadorul Chișinăului a fost convocat de Lavrov

de Claudia Popovici    |   

Ministerul rus de Externe a anunţat, miercuri, că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a protesta faţă de ceea ce a considerat a fi tratamentul ostil şi discriminatoriu al observatorilor electorali ruşi de către autorităţile de la Chişinău.

„Ambasadorului i-a fost transmis un protest ferm în legătură cu acțiunile ostile și discriminatorii ale autorităților de la Chișinău față de observatorii ruși pe termen scurt din cadrul misiunii de monitorizare a alegerilor prezidențiale din Moldova, organizată de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (BIDDO OSCE).

Înainte de primul tur de vot și al referendumului constituțional privind aderarea la UE, care au avut loc pe 20 octombrie, autoritățile moldovenești au refuzat nejustificat acreditarea a cinci observatori internaționali din Rusia. Înainte de al doilea tur, care s-a desfășurat pe 3 noiembrie, trei membri ruși ai misiunii BIDDO OSCE au fost refuzați la intrarea în Moldova pe aeroportul Chișinău, în ciuda faptului că aceștia aveau acreditare din partea Comisiei Electorale Centrale a Moldovei.

Astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a obligațiilor internaționale ale Chișinăului, în special a Documentului de la Copenhaga din 1990 al OSCE și a Convenției din 2002 a CSI privind standardele alegerilor democratice, drepturilor și libertăților electorale, documente la care Republica Moldova este parte. Aceste măsuri au fost adoptate de un stat candidat la UE, ceea ce reflectă valorile democratice europene pe care conducerea moldovenească pretinde că le respectă.

O notificare similară cu privire la acțiunile scandaloase ale autorităților din Moldova față de observatorii internaționali din Rusia a fost adresată conducerii BIDDO OSCE prin intermediul Reprezentanței Permanente a Rusiei la OSCE de la Viena", se mai transmite în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Rusia a denunţat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, care s-au încheiat la sfârşitul săptămânii, ca fiind nedrepte şi a transmis că nu o consideră pe câştigătoarea Maia Sandu drept preşedintele legitim al ţării.

Reacția Moldovei după ce Kremlinul a anunțat că nu o recunoaște pe Maia Sandu ca Președinte

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău acuză, miercuri, Rusia, de ”continuarea interferenței maligne” în treburile interne ale Republicii Moldova, după ce Dmitri Peskov a declarat, marți, că Federația Rusă nu o recunoaște pe Maia Sandu drept Președinte după alegerile de duminică. 

Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naţionale şi internaţionale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaţionale de observare a alegerilor. Aceleaşi rapoarte au salutat rezistenţa Republicii Moldova în faţa asaltului fără precedent asupra democraţiei sale cu implicarea forţelor ostile din afara ţării, susține MAE moldovean într-un comunicat citat de Agerpres.

MAE de la Chişinău respinge criticile nefondate lansate de reprezentanţi ai autorităţilor ruse cu scopul de a manipula opinia publică.

„Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenţei maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acţiuni reprobabile şi le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democraţiei. Comentatorii din rândul autorităţilor ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoştinţe teoretice", subliniază MAE moldovean, urându-le totodată „cetăţenilor ruşi să se bucure şi ei de toate drepturile şi libertăţile fundamentale de care se bucură cetăţenii Republicii Moldova".

Rusia a denunţat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, "a exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia, în timp ce moldovenilor care locuiesc în Occident li s-a oferit oportunitatea de a-şi exercita votul".

„Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 „În ceea ce priveşte doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată", a spus Peskov.

Luni, Ministerul rus de Externe a declarat că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost "cele mai nedemocratice" din istoria postsovietică a ţării. 

 
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile