Antena 3 CNN Externe Noi incidente aviatice. Avioane rusești, interceptate deasupra Estoniei și Finlandei

Noi incidente aviatice. Avioane rusești, interceptate deasupra Estoniei și Finlandei

1 minut de citit Publicat la 20:21 07 Oct 2016 Modificat la 20:21 07 Oct 2016

Estonia a anunţat că un avion rusesc i-a încălcat spaţiul aerian vineri, la câteva ore după ce Finlanda vecină a declarat că două avioane ale aceluiaşi stat au trecut peste teritoriul ei în timp ce se pregătea să semneze un pact de apărare cu Statele Unite, relatează Reuters.

Moscova a negat că a trimis avioane dincolo de graniţe - dar potrivit unui analist finlandez, Rusia ar fi efectuat zborurile pentru a reaminti influenţa sa în timp ce ţările din regiune caută să-şi consolideze legăturile cu Occidentul.

Ministerul eston al Apărării a afirmat că un avion de luptă rusesc a intrat în spaţiul său aerian pentru mai puţin de un minut cu transponderul oprit la ora 2.38 (23.38 GMT joi).

Helsinki la rândul său a anunţat că două avioane SU-27 au intrat în spaţiul aerian finlandez joi după-amiază şi seară, peste Golful Finic ce separă Finlanda de Estonia.

"Luăm aceste incidente în serios", a declarat reporterilor ministrul finlandez al apărării Jussi Niinistö. "A avea două încălcări suspectate (ale spaţiului aerian) în aceeaşi zi este ceva excepţional".

Ministerul rus al Apărării a respins aceste informaţii, afirmând că avioanele militare SU-27 au efectuat zboruri de antrenament joi şi vineri deasupra apelor neutre, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Finlanda a devenit tot mai îngrijorată de activităţile militare ale Rusiei cu care împarte o frontieră terestră lungă de 1.300 km - mai ales după anexarea de către Moscova a regiunii ucrainene Crimeea.

Ca răspuns, Finlanda a întărit cooperarea cu Suedia şi promovează legături mai strânse cu NATO. Vineri, Finlanda a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, care acoperă formarea şi schimbul de informaţii dar nu şi asistenţa militară.

"Este pozitiv faptul că Statele Unite sunt interesate de situaţia de securitate în Europa de Nord şi colaborarea cu ţările din regiune. Vedem acest lucru ca un element stabilizator", a declarat Niinistö.

El a refuzat să speculeze dacă Rusia a încercat să-şi arate forţa înainte de întâlnirea sa cu secretarul adjunct al apărării SUA, Robert Work.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole