Antena 3 CNN Externe "Rusia este invincibilă militar în Ucraina." Un aliat al lui Putin i-a spus asta în față cancelarului german Olaf Scholz

"Rusia este invincibilă militar în Ucraina." Un aliat al lui Putin i-a spus asta în față cancelarului german Olaf Scholz

A.I.
2 minute de citit Publicat la 16:11 16 Sep 2024 Modificat la 16:17 16 Sep 2024

Rusia este "invincibilă" din punct de vedere militar în Ucraina, iar acesta este un lucru cert, a afirmat, luni, președintele din Kazahstan, Kasîm-Jomart Tokaev, cu ocazia prezenței cancelarului german Olaf Scholz în țara central-asiatică, după cum relatează Agerpres.

Scholz și-a început, luni, o vizită de două zile în Kazahstan, amintește presa internațională.

Declarație surprinzătoare, nu atât prin conținut, ci în virtutea împrejurării în care a fost făcută, vine de la un lider politic pe care Vladimir Putin l-a ajutat să se mențină la putere cu puțin timp înainte de invazia în Ucraina

Kazahstanul, considerat cea mai mare putere economică regională, este un aliat militar şi economic al Rusiei, cu care împarte peste 7500 de kilometri de frontieră comună, iar Tokaev are în mod regulat întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin.

Cu toate acestea, regimul de la Astana a condamnat invazia rusă din Ucraina și și-a diversificat legăturile militare și economice în special cu China și cu puterile occidentale, notează sursa citată.

Cu ocazia vizitei oaspetelui german, Kasîm-Jomart Tokaev a mai spus că "posibilitatea de a se ajunge la pace există în continuare" și a îndemnat la susținerea planurilor propuse de China și Brazilia, ultimul astfel de demers fiind însă denunțat drept "distructiv" de Volodimir Zelenski.

De la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, China, SUA, dar și Uniunea Europeană au încercat să își revitalizeze  legăturile cu mai multe republici ex-sovietice din Asia Centrală, aflate tradițional sub influență rusă.

Însă, chiar dacă aceste state își afișează diplomatic neutralitatea în conflictul din Ucraina, ele sunt suspectate de Occident că reexportă spre Rusia bunuri aflate sub incidența sancțiunilor internaționale impuse Moscovei.

Olaf Scholz spune, din nou, "nu" livrării de arme cu rază lungă în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat, săptămâna trecută, refuzul Berlinului de a trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune.

"Germania a luat o decizie clară cu privire la ceea ce vom face și ceea ce nu vom face. Această decizie nu se va schimba", a declarat Scholz când a fost întrebat despre acest subiect.

Afirmația a fost făcută în contextul vizitei premierului Marii Britanii la Washington, unde s-a speculat că tema majoră a discuțiilor sale cu președintele american a fost dacă să i se acorde sau nu Kievului permisiunea de a lovi ținte adânc în interiorul Rusiei cu arme occidentale.

Președintele Vladimir Putin a avertizat că a da undă verde Ucrainei să folosească aceste arme pe teritoriul țării sale ar însemna că NATO este în război cu Rusia.

Statele Unite și Marea Britanie au furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS și, respectiv, Storm Shadow.

Însă Germania a refuzat în mod repetat să trimită Kievului rachetele sale cu rază lungă de acțiune Taurus, invocând riscul escaladării conflictului.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole