Antena 3 CNN Externe Rusia afirmă că a gonit un distrugător SUA din apele sale teritoriale

Rusia afirmă că a gonit un distrugător SUA din apele sale teritoriale

Rusia a afirmat că una din navele sale militare a gonit un distrugător SUA care a încercat să încalce apele sale teritoriale în timpul unui exercițiu ruso-chinez din Marea Japoniei.

de Alexandra Ionescu    |   

Partea americană nu a făcut momentan niciun comentariu.

Ministrul rus al apărării a spus că nava anti-submarin, Admiral Tributs a semnalizat că USS Chafee era în zona ”închisă navigării din cauza exercițiilor de artilerie”. Distrugătorul SUA nu și-a schimbat cursul, și a ridicat steagurile, ceea ce înseamnă că era pregătită să lanseze un elicopter, și făcând asta nu putea să își schimbe cursul și viteza.

”Acționând în conformitate cu regulile internaționale de navigație, Admiral Tributs și-a setat cursul pentru a goni intrusul din apele teritoriale rusești”, a spus el.

Eventual, Chafee și-a schimbat cursul, când cele două nave erau despărțite doar de 60 de metri.

Incidentul a durat aproximativ 50 de minute, și a avut loc în vestul Mării Japoniei

Este a doua oară în decursul a patru luni când Rusia pretinde că a gonit o navă NATO din apele sale teritoriale. În iunie, rușii au deschis foc de avertizare, acuzând nava de război Defender a Marii Britanii că a intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, obținute în mod abuziv prin ocuparea și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. 

Într-o postare pe Twitter, Ministerul britanic al Apărării a negat incidentul

„Nu s-au tras niciun fel de focuri de avertisment asupra HMS Defender. Nava Royal Navy executa „o trecere nevinovată” prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaținale”, a informat ministerul britanic al Apărării, într-un comunicat publicat pe Twitter.

„Credem că rușii desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră și au înștiințat anterior comunitatea maritimă asupra acestui tip de activități”, au mai precizat oficialii britanici. 

Anterior, ministerul a anunţat că Rusia şi China participă la exerciţii militare comune în Marea Japoniei.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA se află la unul dintre cele mai scăzute niveluri din perioada de după Războiul Rece, chiar dacă preşedintele Vladimir Putin a declarat, în această săptămână, că a stabilit o relaţie solidă cu omologul său american, Joe Biden şi consideră că există un potenţial pentru îmbunătăţirea acestora, potrivit Reuters.

Subiecte în articol: Rusia SUA distrugator marea japoniei
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog