Rusia s-a supărat pe SUA. La mijloc sunt garanţiile de securitate cerute din partea NATO Administraţia Vladimir Putin s-a declarat dezamăgită, vineri, de semnalele negative primite din partea Statelor Unite ca reacţie la formularea condiţiilor de garantare a securităţii cerute din partea Alianţei NordAtlantice.
În plus, Rusia cere Statelor Unite să evite trimiterea de trupe şi echipamente militare ofensive în foste naţiuni sovietice. Rusia propune evitarea, pe bază de reciprocitate, a instalării de armament nuclear sau convenţional, a trimiterii de nave militare şi alte echipamente "în zone din afara teritoriilor naţionale de unde ar putea fi lansate atacuri".
Acest lucru ar trebuie să includă, conform propunerii Moscovei, interzicerea sistemelor de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. "Părţile nu trebuie să antreneze personal militar sau civil din state non-nucleare pentru a utiliza armament nuclear.
Părţile nu trebuie să efectueze exerciţii şi nici să antreneze forţe militare de uz general pentru scenarii de utilizare a armelor nucleare", propune Ministerul rus de Externe, potrivit Mediafax.
După formularea cererii de garanţii, Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin şi Joseph Biden, care au discutat pe 7 decembrie prin videoconferinţă, ar putea avea o nouă conversaţie până pe 31 decembrie.
Administraţia SUA anunţă consultări cu partenerii europeni Preşedinţia SUA a anunţat vineri după-amiază că se va consulta cu partenerii europeni în legătură cu solicitările Rusiei.
"Nu vor exista discuţii despre securitatea Europei fără aliaţii şi partenerii europeni. Nu vom compromite principiile-cheie pe care este construită securitatea europeană, inclusiv principiul potrivit căruia toate ţările au dreptul să îşi decidă propriul viitor şi politica externă, fără interferenţe externe", a afirmat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, citată de agenţia Reuters.