Rusia a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, dar spune că nu intenționează să invadeze, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând vineri că dacă ar depinde de Rusia, nu ar fi război. Statele Unite au petrecut săptămâni întregi încercând să încheie un acord cu partenerii europeni cu privire la un pachet de sancțiuni puternice în cazul în care Rusia atacă.
”Cred că decizia de a ataca încă nu a fost luată”, a declarat pentru Reuters Bruno Kahl, șeful Serviciului German de Informații Externe. ”Criza se poate dezvolta în mii de moduri”, a adăugat acesta.
Au fost enumarate diferinte scenarii, inclusiv măsuri de destabilizare a guvernului de la Kiev sau de sprijinire a separatiștilor din est și de a împinge linia de demarcație.
Nu este clar dacă discuțiile în curs vor îndeplini cerințele președintelui rus Vladimir Putin. ”Având în vedere cerințele sale de anvergură, acest lucru ar fi destul de surprinzător”, a spus Bruno Kahl.
El a refuzat să comenteze dacă și ce sancțiuni ar trebui luate împotriva Rusiei în cazul unui atac, dar a susținut abordarea Germaniei de a ține Moscova în întuneric cu privire la măsurile care s-ar putea impune.
”Așa face Putin”, a afirmat Kahl. De asemenea, el și-a exprimat îndoielile cu privire la viabilitatea unei alianțe de durată între Rusia și China, deoarece interesele celor două țări sunt prea diferite: ”pe termen lung, ursul rus nu se va simți confortabil în ghearele dragonului chinez”.
Vladimir Putin urmează să călătorească în China luna viitoare pentru a purta discuții cu omologul chinez Xi Jinping, concentrându-se mai ales pe securitatea europeană și dialogul Rusiei cu NATO și Statele Unite.