Declarația comună a celor cinci puteri nucleare, Rusia, China, Marea Britanie, SUA și Franța, privind prevenirea unui război nuclear și evitarea curselor înarmărilor a fost inițiativa Rusiei, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, într-o declarație publicată luni.
Publicarea documentului trebuia să coincidă cu începerea celei de-a zecea Conferinţei de examinare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP) Acesta fusese programată la New York pe 4 ianuarie, dar a fost amânată din cauza înrăutățirii situației epidemiologice din Statele Unite.
”Cu toate acestea, având în vedere importanța acestei declarații comune, puterile nucleare au decis să nu amâne publicarea ei. Documentul a fost formulat la inițiativa noastră și cu cea mai activă participare a reprezentanților ruși,” a mai declarat oficilul rus, scrie TASS.
Declarația confirmă principiul dialogului în cadrul celor cinci mari, bazat pe respectul și recunoașterea reciprocă a intereselor de securitate și a preocupărilor reciproce.
”Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să se producă niciodată. Ţinând cont de consecinţele de amploare pe care le-ar avea utilizarea bombelor nucleare, afirmăm că, atât timp cât există, aceste arme trebuie utilizate doar în scopuri defensive, pentru disuasiune şi prevenirea războaielor. Fiecare dintre ţările noastre intenţionează să menţină şi să consolideze măsurile naţionale destinate împiedicării utilizării neautorizate sau neintenţionate a armelor nucleare", au subliniat Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa.
”Ne aşteptăm ca, pe fondul actualului mediu de securitate internaţional dificil, aprobarea unei astfel de declaraţii politice de către liderii puterilor nucleare va contribui la reducerea tensiunilor internaţionale, la stoparea cursei înarmărilor, la construirea încrederii şi la formarea bazei pentru viitorul control asupra ofensivelor şi arme defensive în interconectarea lor, precum și măsuri de reducere a riscurilor”, se arată în comunicat Kremlinului.