Antena 3 CNN Externe Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de energie de la începutul războiului

Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de energie de la începutul războiului

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 14:07 13 Iun 2022 Modificat la 14:07 13 Iun 2022

Acest lucru se precizează în raportul Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) înregistrat în Finlanda.

Raportul a fost intitulat Finanțarea războiului lui Putin: importurile de combustibili fosili din Rusia în primele 100 de zile ale invaziei.

UE rămâne cel mai mare cumpărător de gaze și petrol rusești, reprezentând 61% din exporturile Rusiei de combustibili fosili, în valoare de 57 de miliarde de euro, potrivit studiului.

Dintre statele individuale, China a fost cel mai mare importator (12,6 miliarde de euro), urmată de Germania (12,1 miliarde de euro) și al treilea de Italia (7,8 miliarde de euro).

Volumul importurilor a scăzut ușor în mai, cu aproximativ 15% față de perioada pre-invazie, deoarece multe țări și firme au evitat aprovizionarea din Rusia.

Scăderea cererii și un preț redus pentru petrolul rusesc în luna mai a costat țara aproximativ 200 de milioane de euro pe zi.

Cu toate acestea, creșterea cererii de materii prime fosile a dus la un rezultat neașteptat: prețurile medii de export ale Rusiei au fost în medie cu 60% mai mari decât anul trecut, chiar dacă au fost reduse la prețurile internaționale.

China a depășit Germania ca cel mai mare importator. Importurile Chinei au fost în esență constante, în timp ce Germania a reușit să-și reducă moderat importurile de petrol din Rusia.

Polonia și SUA au contribuit cel mai mult la scăderea veniturilor Rusiei. Lituania, Finlanda și Estonia au înregistrat reduceri procentuale drastice de peste 50%.

În aprilie-mai, 68% din livrările de țiței rusești au fost efectuate de nave deținute de companii din UE, Marea Britanie și Norvegia, doar tancurile grecești transportând 43%. În ceea ce privește livrările în India și Orientul Mijlociu, această pondere a fost și mai mare - 80%. 97% dintre cisterne erau asigurate în doar trei țări: Marea Britanie, Norvegia și Suedia.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole