O pereche de bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune nucleară au patrulat sâmbătă pe cerul deasupra Belarusului, într-o misiune menită să sublinieze legăturile strânse de apărare dintre cei doi aliați, pe fondul tensiunilor cu Occidentul.
Ministerul rus al Apărării a declarat că două Tu-22M3 au zburat într-o misiune de patru ore pentru a exersa „îndeplinirea sarcinilor comune cu forțele aeriene și apărarea aeriană din Belarus”. Aviatoarele au fost escortate de avioanele de luptă Su-30 ale Belarusului, pe care Rusia le-a furnizat aliatului său.
Patrula de bombardiere ruse de sâmbătă a marcat a treia astfel de misiune de luna trecută.
Zborul de patrulare vine pe fondul îngrijorărilor occidentale cu privire la acumularea de trupe rusești în apropierea granițelor Ucrainei, care a stârnit temeri că se pregătește o invazie. Moscova a negat planurile pentru un astfel de atac, dar a îndemnat Occidentul să ofere garanții de securitate care să excludă extinderea NATO în Ucraina și desfășurarea acolo a armelor alianței - cereri care aproape sigur vor fi respinse de SUA și aliații săi.
Unii oficiali ucraineni și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea folosi teritoriul aliatului său Belarus pentru a ataca Ucraina.
Moscova a sprijinit ferm Belarusul pe fondul tensiunilor de luna trecută, când mii de migranți și refugiați, majoritatea din Orientul Mijlociu, s-au adunat de partea belarusă a graniței cu Polonia în speranța de a trece în Europa de Vest.
Uniunea Europeană l-a acuzat pe președintele autoritar din Belarus Alexander Lukașenko că a încurajat trecerea ilegală a frontierei ca un „atac hibrid” pentru a riposta la sancțiunile UE asupra guvernului său pentru reprimarea disidenței interne după realegerea disputată a lui Lukașenko din 2020.
Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Lukașenko a declarat luna trecută că țara sa va fi pregătită să găzduiască arme nucleare rusești, potrivit Alarabiya News.
Liderul belarus nu a precizat ce fel de arme ar fi dispusă să găzduiască Belarus, dar a remarcat că fosta națiune sovietică a păstrat cu atenție infrastructura militară necesară care datează din vremea URSS.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a descris oferta lui Lukașenko drept „un avertisment serios, determinat de politica occidentală nesăbuită”.