Rusia a mutat până la 30.000 de soldați, două batalioane de sisteme de rachete sol-aer S-400 și numeroase avioane de luptă în Belarus pentru exerciții comune de antrenament cu armata belarusă. Imaginile din satelit arată că o bună parte din arsenalul rusesc a fost mutat în locații apropiate de granița cu Ucraina.
Exercițiile comune Allied Resolve, pe care NATO le-a descris ca fiind cea mai mare desfășurare a Rusiei în fosta Belarus sovietică de la Războiul Rece, se desfășoară până pe 20 februarie și fac parte dintr-o acumulare de trupe rusești în apropierea Ucrainei, care a stârnit temeri de o invazie care se profilează.
Rusia, care neagă orice plan de invazie, nu a dezvăluit câte trupe vor fi implicate. Multe dintre trupe au fost desfășurate de la mii de mile depărtare în districtul militar de est al Rusiei, în estul îndepărtat.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca Rusia să aibă 30.000 de soldați, precum și forțe de operațiuni speciale Spetsnaz, avioane de luptă SU-35, sisteme de apărare aeriană S-400 și rachete Iskander cu capacitate nucleară.
În termeni militari, desfășurarea creează un nou front pentru care Ucraina să-l îngrijoreze și întinde forțele Kievului mai subțire în jurul perimetrului său lung defensiv, a declarat Neil Melvin, directorul Studiilor de Securitate Internațională la think-tank-ul RUSI din Londra.
Valery Gerasimov, șeful Statului Major rus, a sosit miercuri în Belarus pentru a supraveghea exercițiile.
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus săptămâna aceasta francezului Emmanuel Macron că trupele vor pleca din Belarus când exercițiile se vor încheia, pe 20 februarie. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, exercițiile comune arată că dictatorul Alexandru Lukașenko este un aliat al lui Putin, politica din Ucraina.
”Lukașenko nu va putea rezista să ofere teritoriu belarus în orice scop are nevoie Rusia, fie pentru marș, utilizând facilități militare din Belarus, baze aeriene, poate chiar și sistemul de apărare aeriană”, a spus Artyom Shraibman, un analist politic din Belarus, potrivit The Guardian.
De la granița cu Belarus sunt doar aproximativ 210 km, pe o autostradă, până la Kiev, capitala Ucrainei, iar exercițiile comune adaugă un nou front unui potențial asalt rus asupra Ucrainei. Există și o amenințare dinspre sud, unde Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, și din est, unde Moscova a condus o insurgență împotriva autorității Kievului și a adunat trupe aproape de granița dintre Rusia și Ucraina.