Antena 3 CNN Externe Rușii au publicat imagini care arată cum interceptează un avion american în apropiere de Crimeea

Rușii au publicat imagini care arată cum interceptează un avion american în apropiere de Crimeea

Ministerul Apărării de la Moscova a publicat un material video în care avioane de vânătoare rusești interceptează un aparat de recunoaștere al SUA deasupra Mării Negre.

de Adrian Iclozan    |   

Incidentul a avut loc marți.

Potrivit comunicatului de presă al Centrului rus de Control al Apărării Naționale, avioane de vânătoare Su-30 au interceptat un avion P-8A Poseidon al Marinei militare a SUA.

Conform sursei citate, aparatul american zbura în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și puternic militarizată de atunci.

"Echipajele ruse au identificat ținta drept un Boeing P-8 Poseidon au urmărit-o de-asupra Mării Negre", se mai spune în comunicat, care preizează că aparatului american nu i s-a permis să încalce frontiera de stat a Federației Ruse.

Avionul de recunoaștere și patrulă aeriană implicat în incident face parte dintre aparatele participante la exercițiul Sea Breeze 2021.

Sea Breeze este un exercițiu militar multinațional, organizat în Marea Neagră de marina militară ucraineană și de Flota a șasea a SUA încă din 1997.

Scopul declarat este de îmbunătățire a interoperabilității statelor participante și de întărire a securității în regiune.

Exercițiul, planificat să se încheie sâmbătă, 10 iulie, a mobilizat 5.000 de soldați din 30 de țări, 32 de nave și 40 de avioane.

Avioanele militare ruse au întrerupt conferința de presă a premierului spaniol într-o bază din Lituania

Joi, la două zile de la incidentul raportat de ruși, presa internațională a relatat cu aviația Moscovei a întrerupt o conferință de presă comună susținută de premierul spaniol Pedro Sanchez și de președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, într-o bază militară din această țară.

Premierul Sanchez urma să îi viziteze pe soldații spanioli mobilizați în bază, în cadrul unei misiuni NATO.

Alerta de securitate a survenit în timpul discursului susținut de președintele lituanian, semnalează versiunea în limba engleză a cotidianului El Pais.

Imaginile echipelor de televiziune surprind agitația agenților însărcinați cu securitatea celor doi demnitari.

După ce s-a dat alarma, două avioane de luptă Eurofighter s-au ridicat de la sol pentru a intercepta aparatul rus.

Surse militare citate de publicația spaniolă cred că Rusia a declanșat intenționat alerta de securitate cu ocazia vizitei premierului spaniol.

El Pais menționează că în ultimele 18 zile nu au mai fost semnalate incidente de acest tip însă rușii obișnuiesc să le provoace cu ocazia exercițiilor militare NATO sau a vizitelor autorităților europene.

"A fost o situație reală care arată importanța prezenței noastre aici", a comentat Pedro Sanchez.

Subiecte în articol: Rusia avion american Crimeea
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog