Antena 3 CNN Externe Rusia avertizează Occidentul: ”Nu ne testați răbdarea”

Rusia avertizează Occidentul: ”Nu ne testați răbdarea”

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 16:56 28 Apr 2022 Modificat la 16:56 28 Apr 2022

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane și a stârnit temeri privind cea mai serioasă confruntare dintre Rusia și Statele Unite de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

La două luni de când trupele ruse au invadat Ucraina, Rusia a raportat în ultimele zile ceea ce spune că sunt o serie de atacuri ale forțelor ucrainene asupra regiunilor ruse care se învecinează cu Ucraina și a avertizat că astfel de atacuri riscă o escaladare semnificativă.

Ucraina nu și-a asumat direct responsabilitatea, în timp ce Rusia s-a simțit atacată de declarațiile din partea Marii Britanii, membră NATO, conform căreia este legitim ca Ucraina să vizeze logistica rusă. 

”În Occident, ei solicită în mod deschis Kievului să atace Rusia, inclusiv cu ajutorul armelor primite din țările NATO”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, reporterilor la Moscova.

Nu vă sfătuiesc să ne mai puneți la încercare răbdarea.

Kremlinul a spus că încercările occidentale - și în special britanice - de a furniza arme grele Ucrainei amenință securitatea Europei.

„În sine, tendința de a pompa arme, inclusiv arme grele, în Ucraina și în alte țări sunt acțiuni care amenință securitatea continentului și provoacă instabilitate”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a acuzat Statele Unite și Polonia că complotează pentru a obține o sferă de influență în Ucraina, cel mai puternic semnal de la Moscova că războiul s-ar putea încheia cu împărțirea forțată a Ucrainei între Occident și Rusia. 

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că, dacă astfel de atacuri vor continua, Moscova va viza centrele de luare a deciziilor din Ucraina, inclusiv cele în care a spus că consilierii occidentali ajută Kievul.

„Capitalele Kiev și Vest ar trebui să ia în serios declarația Ministerului Apărării conform căreia incitarea în continuare a Ucrainei să lovească teritoriul rus va duce cu siguranță la un răspuns dur din partea Rusiei”, a spus Zakharova.

Zakharova l-a prezentat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept o marionetă a Occidentului, care era folosit de Statele Unite pentru a amenința Rusia.

„Ești folosit”, a spus Zakharova, informează Reuters.

Statele Unite au exclus să-și trimită forțele proprii sau ale NATO în Ucraina, dar Washingtonul și aliații săi europeni au furnizat Kievului arme, cum ar fi drone, artilerie grea Howitzer, antiaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin.

Asistența totală de securitate a SUA de la invazie se ridică la aproximativ 3,7 miliarde de dolari, a spus un oficial american.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat că transporturile atât de mari de arme fac parte dintr-un plan mai amplu al Statelor Unite și al aliaților săi de a distruge Rusia - și a promis că nu vor reuși niciodată.

Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară, deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să se apere.

El consideră conflictul ca pe o confruntare inevitabilă cu Statele Unite, pe care o acuză că amenință Rusia, amestecându-se în curtea ei și extinzând alianța militară NATO.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole