Domnule Lubkivskyi, au avut loc mai multe runde de negocieri, dar cu rezultate puține. La ce ar trebui să ne așteptăm de la aceste întâlniri?
Lucrul de care încercăm să fim siguri că îl obţinem este armistiţiul şi coridoare umanitare sigure pentru refugiaţi.
Odată ce obţinem asta, putem merge mai departe şi la probleme politice.
Domnule Lubkivskyi, ştim că sunteţi diplomat de carieră. Credeţi că este posibil ca acest război să ajungă şi în alte ţări? Poate chiar în România?
Aşa cum am spus, nimeni nu poate fi în siguranţă. România trebuie să se pregătească pentru escaladare, ca toate ţările vecine cu Ucraina. Nu aşteptaţi până când Rusia ajunge în Chişinău, începeţi discuţiile cu aliaţii NATO acum!
Intenţiile lui Puțin nu privesc doar Ucraina. După ce va acapara Ucraina, va încerca să atace agresiv şi alte ţări precum Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi România ar putea fi pe lista lui.
”Nimeni nu e în siguranţă din cauza intenţiilor armatei ruse de a folosi arme chimice sau chiar nucleare!”
Oficialul a vorbit în exclusivitate pentru News Hour with CNN și despre armele folosite de ruși. De la bombe termobarice până la rachete cu fosfor, arme care încalcă toate tratatele internaționale.
Da, folosesc bombe cu fosfor, rachete cu fosfor, folosesc muniţie care nu e permisă conform legislaţiei internţionale. Aşadar, repet, nimeni nu e în siguranţă din cauza intenţiilor armatei ruse de a folosi arme chimice sau chiar nucleare.
Din acest motiv facem un apel către comunitatea internaţională să oprească armata rusă din cauza ameninţărilor nucleare care ar trebui analizate pentru că riscurile, încă, există!
A patra rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat fără rezultate. "Un proces dificil şi dens. Există contradicții fundamentale"
Este a patra rundă de discuții între cele două țări. Aceasta a început de luni și a continuat până marți seară.
Negocierile au fost puse din nou pe pauză. ”Vom continua mâine. Un proces de negociere foarte dificil și dens. Există contradicții fundamentale”, a scris pe Twitter Mykhailo Podoliak.
”Cu siguranță există loc de compromis. În pauză, se va continua lucrul în subgrupuri", a adăugat negociatorul ucrainean.
De această dată, discuțiile dintre cele două echipe au loc prin videoconferință. Anterior, reprezentanții Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit în Belarus și Turcia.